Auto & Tech

Aside Banners

Detroiski autoshow pod elektrošokom

Daleko je Amerika. A i do nje će nam četiri kotača biti od malo pomoći. No to nas ne priječi da provirimo kroz vrata međunarodnog sajma automobila u Detroitu

Piše , Objavljeno

Detroit je na meni stavio nekoliko noviteta, među inima Toyotin FT-CH kompakt hibrid inauguriran s retro 8-bitnom mjuzom iz starih kompjutorskih igara. Prema riječima prvog čovjeka američkog ogranka korporacije, model za sada ostaje na razini koncepta, no FT-CH bi mogao biti prvi pridošlica u seriju Prius i s manjom cijenom.

Ford se pak odlučio ozbiljno okušati na tržištu elektronaca pa je najavio Focus pogonjen baterijom. štoviše, i poprilično neočekivano, proizvodnja novog elektronca biti će premještena iz Meksika u Michigan, a u kompaniji najavljuju otvaranje novih 1000 radnih mjesta. ‘Auto industrija se vratila i među nama vlada novi duh’, kazao je guverner Michigana kao da se maločas vratio sa spiritističke seanse, al ok.

što još…e da, General Motors je u suradnji s Buickom složio grdosiju od 255 konja pod nazivom Grabite. Nakon SUV-a dolazi UUV, točnije urban utility vehicle, kako ga od milja zovu konstruktori. Kažu, radi se o vozilu za urbani život, a frajer izgleda kao da nosi par nuklearnih projektila pod karoserijom. S druge strane, GM-ovci se hvale kako unutra može stati cijeli mountain bike, ‘zajedno s gumama’. Isti je stao u moj Punto, ali nećemo cjepidlačiti.

Ford je osim najave strujne varijante Focusa pobrao lovorike novinarskog žirija za najbolji auto i najbolji kamion godine. Moćna gomlica od 49 veterana automoto novinarstva poklonilo se pred Ford Fusion Hybriom u B kategoriji i Transit Connectom u C. Ovo je tek treći puta u povijesti da je isti proizvođač odnio obje nagrade.

I dok su u Fordovom taboru otvarali šampanjac i zvali striptizete u Volkswagenu su uvježbavali nastup muških plesača koji su predstavili novi elektro-benzinac New Concept Coupe. Stvar se vrti uz pomoć 27 konjskih snaga struje i 150 konjskih snaga benzina, a od 0 do 60 ubrzava za 8,1 sekundi. Ekipi nabrijanoj na pile i nije fora gledati frajere koji besmisleno đuskaju, no pogled na novi VW stroj bio je dovoljan razlog da zaborave metroseksualnu traumu.

Detroitom ove godine dominiraju pokušaji isplivavanja u još nesigurne vode elektronskih automobila, glavni floor je bio rezeviran za njih, no osim četiri modela, Chevroleta Volta, Nissana Leafa, Toyote Prius i Tesle Roadstera, svi ostali se svode na amaterske low-volume pokušaje servirane u kuhinji BMWa i Volva, te pomahnitalih dizajna kojima je mjesto ili u nekoj epizodi na rubu znanosti, ili na golf terenu.

Da ne ispadne da smo zaboravili pretpovijesnu vezu žena i prijevoznih sredstava, još od vremena kad je Kremenko hvatao Vilmu na zadnjoj gredi svoje pile, evo mala Detroitska razglednica za one koji žele znati više.

TAGOVIauto auto sajam Buick detroit ford General Motors toyota

Komentiraj