Auto & Tech

Poštar bye bye!

Aside Banners

DHL će pakete uskoro dostavljati flotom bespilotnih letjelica

Osim za sijanje smrti i snimanje hipsterskih videa, dronovi se mogu koristiti i za neke uistinu korisne stvari, poput dostavljanja pošte u izolirane i teško dostupne krajeve.

Piše , Objavljeno

Poštanska služba je stotinama godina ostala manje-više nepromijenjena: osoba je pješke, kočijom, biciklom, motorom ili kamionom donosila naša pisma i pakete bez obzira na vremenske uvjete i udaljenost. Kako je Kevin Costner u svom remek-djelu Poštar vrlo jasno pokazao, ovaj je posao jedna od osnova svakog društva i možda čak ključan faktor opstanka čovječanstva, stoga je sasvim logično kako bi bilo krajnje vrijeme da se i on modernizira. Izgleda kako su bespilotne letjelice iliti dronovi sljedeći korak u evoluciji ove službe, što možda nije idealan scenarij za oldskul poštare, ali je svakako jedna od najkorisnijih primjena ove tehnologije.

Parcelcopter – promo video:

Amazon već neko vrijeme eksperimentira sa dostavom paketa bespilotnim letjelicama, a sada se u igru uključio i DHL. Njemački je div tako protekla tri mjeseca proveo testirajući svoj parcelcopter, dvometarski helikopter težak svega dva kilograma kojem je glavna zadaća dopremanje paketa i pisama do izoliranih i teško dostupnih kuteva svijeta. Ekspriment je proveden u snijegom prekrivenim planinama i šumama bavarske, a prvi rezultati su iznimno pozitivni. Parcelcopter dostavlja brzinom od 70 km/h, a paketi su dobro zaštićeni unutar posebnog kontejnera te je jedina prava opasnost za poštu i ljudske živote ukoliko se ova bespilotna letjelica sruši. Nije da se ne može dogoditi, ali rizik se svakako isplati!

TAGOVIamazon bespilotna letjelica budućnost dhl dron paket pošta poštar

Komentiraj