Auto & Tech

Aside Banners

Dijamantni autić

Što kažete na auto u koji ne možete ni sjesti, a kamoli ga voziti, ne možete zbariti komada na stražnjem sjedalu, a još košta 140 tisuća baksa?

Piše , Objavljeno

HotWheels

HotWheels

Planetarno poznata tvrtka čije ime se nalazi na većini autića koje ste imali kao klinac ovim unikatnim modelom proslavila je svoj četiri milijarditi proizvedeni primjerak. Radi se naravno o tvrtki HotWheels, a za početak evo nekoliko riječi o njima.

Kao odgovor na popularne Matchbox i Johnny Lightning autiće Mattel je prije točno četrdeset godina tržištu predstavio revolucionarni, mega uspješni brand HotWheels, da bi 1996. Mattel na kraju i kupio Matchbox.
Njihov prepoznatljivi “vatreni” logo dizajnirao je Rick Irons koji je u to vrijeme radio za Mattel. Zanimljivo je da su autići u početku rađeni u mjerilu 1:64 kako bi pasali na male trkaće staze koje su također bile u ponudi. No, 1970. pojavljuju se modeli i u mjerilu 1:43 (Gran Toros) koji su svoju publiku zadobili time što su bili replike bolida formule jedan, Nascar zvijeri i drugih.

HotWheels kolekcija

HotWheels kolekcija

Ono što je od početka bilo zajedničko svim autićima iz njihove ponude bio je otkačeni, revolucionarni dizajn koji se ponio za trendom personalizacije automobila u stvarnom svijetu. Poznatija imena koja su dizajnirala autiće u HowWheelsu bili su Harry Bentley Bradley, Howard Rees, Larry Wood, Paul Tam te u novijoj, post 2000 eri tu su Eric Tscherne, Fraser Campbell i Alec Tam, sin Paul Tama. Kada se radi o kolekcionarskim primjercima najcjenjeniji je model “Rear-Loader Beach Bomb” koji je napravljen u smo 25 primjeraka, najskuplji je “RLBB” (Rear-loading Volkswagen Beach Bomb) koji postiže cijene i do 70 tisuća dolara, a najteže je naći one ružičaste boje. Hm, pitamo se zašto, NOT!. Navodno prosječan kolekcionar posjeduje oko 1500 autića, a klinac starosti između pet i petnaest godina njih četrdesetak.

dijamantni model

dijamantni model

Tvrtka je 40-tu obljetnicu rada proslavila zaista posebnim modelom, dostojnim HowWheels branda. Mattel se zaista isprsio i autić u mjerilu 1:64, izrađen od 18 karatnog bijelog zlata optočio s čak 2700 dijamanata teških 23 karata! Koliko se išlo u detalje govori i to da je motor autića također optočen dijamantima a kutijetina u kojoj je predstavljen također sadrži 40 bijelih, pogodite čega. Respect! Inače, netko je to morao i pažljivo izraditi. Točnije tim od 25 ljudi kojem je trebalo čak 600 sati rada da ga dovrše.

TAGOVIauti autići dijamanti hot wheels igračke mattel zlato

Komentiraj