Auto & Tech

Steve Wozniak zna

Aside Banners

Dobar marketinški trik: Priča o počecima Applea u garaži Stevea Jobsa je prenapuhani mit

Piše , Objavljeno

Suosnivač Applea Steve Wozniak napokon je progovorio o gotovo mitskoj garaži Stevea Jobsa iz koje je krenula jedna od trenutno najvećih tvrtki na svijetu te kako je sve vezano uz nju uglavnom laž!

garažaJedan je bio genijalni inženjer koji je složio i dizajnirao prva Apple računala, a drugi je bio onaj koji ih je znao prodati: Steve Wozniak i Steve Jobs su sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća utrli put jednoj od najvećih kompanija svih vremena, a cijela je ta priča započela u običnoj malenoj garaži u kalifornijskom gradiću Los Altosu, domu mame i tate Jobs. Iako je s godinama to mjesto dobilo gotovo mitski status te je i službeno proglašeno lokalitetom iznimnog povijesnog značenja, izgleda da nije sve onakvo kakvim se godinama predstavlja i kako je, uostalom, prikazano u biografskom filmu Jobs. Tako barem tvrdi Steve Wozniak, a tko će drugi to bolje znati od njega?!

U nedavnom intervjuu za Bloomberg TV Wozniak se tako osvrnuo i na famu vezanu uz garažu Stevea Jobsa te priznao kako se radi o vrlo motivirajućoj, ali pretjerano “uljepšanoj” priči: “Garaža je u jednu ruku mit, prenapuhani mit. Garaža nas predstavlja bolje od ičega drugog, ali u njoj nismo radili nikakve dizajne.” Po njegovim riječima, garaža je bila svojevrsna međustanica u kojoj bi se eventualno sastavljala računala koja je Wozniak dizajnirao na svom radnom mjestu u Hewlett-Packardu, a čije je dijelove iz svoje spavaća sobe nabavljao Steve Jobs.

Steve Wozniak – dio intervjua za Bloomberg TV:

Pošto su u to vrijeme slagali računala po komadu i uistinu nije bilo potrebe da provode cijele dane zajedno, garaža je uglavnom zjapila prazna, a kada bi netko i bio u njoj ne bi se radilo nešto pretjerano bitno. “Rijetko kada je bilo više od dvoje ljudi u garaži. Uglavnom su sjedili okolo i bili prilično neproduktivni“, nadodao je Wozniak te još više poljuljao temelje jednog od omiljenih motivirajućih mitova. Prava je istina kako je Jobsova garaža vrlo brzo postala premalena za Appleove ambicije te se ekipa već nakon par mjeseci preselila u veće prostorije, ali za njima je ostala samo jedna prava junačka priča. Ma neka ju je Wozniak raskrinkao, nije kao da treba biti istinita kako bi nam bila inspirativna!

TAGOVIapple garaža inspiracija IT motivirajuća priča steve jobs steve wozniak

Komentiraj