Auto & Tech

Sve za vašeg ljubimca

Aside Banners

Ako tražiš pravi dodatak za svoj mobitel – onda je to svakako ovo!

Piše , Objavljeno

Tržište dodataka za mobitele je svakako ogromno, ali većina gluposti koje se prodaju za vašeg ljubimca vam uistinu ne treba. Dodatna kamera svakako nije jedna od njih!

dxo 2Sony, Canon, Olympus i ostatak jačih imena već godinama pokušava složiti nekakvu kameru koja se može jednostavno prištekati na smartphone uređaj i pretvoriti mobitel u pravo multimedijalno čudo, ali nitko nije uspio napraviti potreban iskorak. Ili su te dodatne kamere prevelike i preteške, ili su prekomplicirane za korištenje ili imaju problema sa slikom… uglavom, uvijek je nešto! U igru se stoga odlučio ubaciti i cijenjeni razvojni studio DxO svojim modelom The One, a izgleda kako su oni na jako dobrom tragu!

The One je malena i lagana kamerica koja stane u svaki džep, a u sebi krije vrlo kvalitetan 20-megapikselni senzor, preuzet iz Sony RX100 uređaja. Jednostavno ju priključite na ulaz vašeg iPhone mobitela uz pomoć malenog konektora (za sada radi samo na Appleovim proizvodima, ali u budućnosti bi trebali biti podržani i drugi) i to je to, kamera je spreman za korištenje. Glavna je leća 32 mm f/1.8 smaksimalnom brzinom zatvaranja od 1/8000, a kamericu možete rotirati za 60° u svakom smjeru što je uglavnom dovoljno i za one malo zahtjevnije fotografe. Jesmo li spomenuli da većinu stavaka, poput brzine zatvaranja ili blende, možete podešavati ručno?

dxo 1

Iako su fotke s mobitela već dosegle prilično veliku razinu kvalitete, The One ih ipak podiže za nekoliko nivoa i to spremajući fotografije izravno u JPG formatu na vaš mobitel i u RAW formatu na microSD karticu. Zanimljiva je opcija i Super RAW format koji omogućava uporabu u uvjetima iznimno niske razine svjetlosti i to tako što kombinira ekspozicije različitih ISO vrijednosti i interpolira piksele koji nedostaju. Jako lijepo, ali koliko je to sve bibe? Kada se pojavi na tržištu tamo negdje u rujnu, The One će koštati finih 600 dolara (oko 4 000 kuna) što je uistinu papreno s obzirom da za te pare možete dobiti novi mobitel ili pravi fotić, ali nadamo se kako cijena neće pokopati ovaj zanimljivi proizvod!

TAGOVIapple dodatna kamera iPhone kamera mobitel smartphone the one DxO

Komentiraj