Auto & Tech

Dodjeljeni web Oscari

Dodijeljene Webby nagrade za najbolje internet sadržaje

Piše , Objavljeno

Premda postoji nekoliko nagrada koje se dodijeljuju za izvrsnost u područjima vezanim uz internet, Webby slovi kao najstarija i najznačajnija. Početkom tjedna saznali smo i ovogodišnje pobjednike.

webby nagrade

Osnovane davne 1995. godine, Webby nagrade su postale najznačajnija dodjela priznanja najboljima iz internet svijeta. Nagrade se dodjeljuju svake godine, a u konkurenciju ulaze web stranice, interaktivne reklamne kampanje, online filmovi i glazba, te mobilni sustavi i aplikacije.

Kategorija ima stotinjak, tako da apsolutno svaka sitnica za koju internet može poslužiti kao platforma, ima svoje kandidate. Osim što ima stvarno hrpetinu dostupnih kategorija, Webby je poseban po tome što za svaku od njih dobivamo čak dva pobjednika. Jednoga bira stručni žiri Internacionalne akademije digitalne umjetnosti i znanosti (IADAS), dok drugog bira publika. Kandidirati se može bilo tko, ali se kandidatura mora i platiti (što je i najveći argument protiv za kritičare ove dodjele), tako da postoji vrlo velika šansa da se iza kulisa odvija ‘trgovina nagradama’. No, recimo da to nije slučaj, i pogledajmo neke od najzanimljivih ovogodišnjih laureata.

frank oceanFrank Ocean – nije Grammy, ali niti Webby nije za bacit…

Nagradu za životno djelo ove godine je odnio Steve Wilhite, izumitelj GIF formata, koji u zadnjih par godina doživljava svoju drugu mladost i svakodnevno mu raste popularnost. Nagradu za osobu godine je pak dobio Frank Ocean, američki R&B pjevač, prije svega zbog svog umješnog korištenja weba i društvenih mreža. Umjetnik godine je američka multi-kulti genijalka Grimes, pravim imenom Claire Boucher, koja je unikatnim pristupom (besplatna glazba, razni audio-vizualni sadržaji) doprinjela razvoju internet kulture.

seinfeldJerry Seinfeld je dobio posebnu nagradu za izniman humoristični nastup, sa svojim serijalom “Comedians in Cars Getting Coffee”

U velikoj grupaciji takozvanih “web nagrada”, valja istaknuti najbolju umjetniču stranicu, The Creators Project, kooperaciju Intela i VICE media grupe. Za najbolje korisničko iskustvo, ali i za najbolju internet zajednicu, proglašen je Tumblr (i od strane žirija i od strane publike), a za najbolje članke The New Yorker (publika je izabrala The Verge). I u kategoriji najbolje celebrity fan stranice struka i publika je jednako mislila, tako da je nagradu osvojila stranica Conan O’Brien Presents: Team Coco Digital.

conanConan O’Brien je rasturio i na vebijima

Kao najbolji medicinski portal obje nagrade je očekivano dobio WebMD, dok su za humoristični site postolje dijelili The Onion (žiri) i Cracked.com (publika). Za najbolji web magazin struka je odabrala Forbes Media, dok je publici omiljen ipak Wired.com. Najbolji portal za media streaming je očekivano Netflix, a kao pobjednik u kategoriji glazbenog kanala je slavodobitno izašao VEVO. Za kraj ove vrlo široke skupine kategorija valja napomenuti i da je Pinterest izvojevao potpunu dominaciju u kategoriji društvenih mreža.

Genijalni Dumb Ways ti Die:

Drugu veliku grupaciju nagrada čine one vezane uz online filmove i glazbu. Najbolja animacija je tako Dumb Ways to Die, najbolji humoristični serijali su Burning Love i Bad Lip Reading, a najbolje video spotove su ove godine radili Islanđani: Sigur Ros i njihov Fjogur Piano (žiri) i Bjork s Mutual Core (publika).

Pošto smo tek zagrebali po površini ovogodišnjih Webby laureata, najbolje je da za ostatak liste posjetite službenu stranicu, a mi ćemo se morati strpiti do iduće godine i očekivano, potpune domincije Idesh! magazina.

TAGOVIinternet nagrada oscar webby

Komentiraj