Auto & Tech

A dopisivanje o seksu?

Aside Banners

Dopisivanje stvara ovisnost jer je slično orgazmu – iščekivanje, zadovoljstvo i želja da se nastavi zauvijek!

Piše , Objavljeno

Čini li vam se ponekad kako su svi oko vas zadubljeni u svoje mobitele na kojima stalno nešto tipkaju i čitaju? Naravno da da, a to nije nimalo čudno pošto su manje više svi oko vas totalni ovisnici!

textingUključujući i tebe, draga čitateljice ili čitatelju ovog članka. Vrlo vjerojatno to nećete htjeti priznati sami sebi i branit ćete se onim dosadnim parolama po kojima vi “niste nekakve ovce” koje svoj život trate na društvenim mrežama, ali znanost ne laže te sada tvrdi da ako uživate u orgazmu (a tko ne uživa), uživate i u pisanju, čitanju i iščekivanju poruka. Možda je zadovoljstvo na kraju nešto drugačije, ali mehanizmi su gotovo potpuno jednaki.

Glavnu ulogu i ovaj put ima dopamin, neurotransmiter koji je odgovoran za zadovoljstvo, a neki stručnjaci tvrde kako je ključan za požudu, potragu i želju za nečim što nam je bitno te kako bez njega ne bi bilo motivacije. Kada se luči hrpa dopamina? Tijekom orgazma koji je ujedno i uzrokovan povećanom količinom ovog neurotransmitera! Kada se luči malo manja hrpa dopamina? Prilikom dopisivanja! Dakle, poveznica je i više nego očita, a jedino što se mijenja jest što dopisivanjem ne možete doživjeti toliku eksploziju kao prilikom orgazma… ili možete?!

Stvari funkcioniraju na principu potrage i nagrade. I dok pišemo poruke i smišljamo što ćemo reći, razina dopamina raste jer smo svjesni da se upuštamo u nešto nepoznato. Vrhunac stupa kada očekujemo tuđu poruku i u onaj tren kada ju napokon dobijemo te srce zatitra od uzbuđenja. Kakav je odgovor? Čija je to poruka? Je li nešto što će nam promijeniti život? Kada se ovakva situacija ponavlja svaki dan (iako ne znamo kada ćemo dobiti neku poruku, znamo da ćemo ju dobiti u nekom trenutku u iduća 24 sata), razina dopamina se konstantno povećava te malo-pomalo postajemo ovisnici. Nije baš da čovjek zbog ovoga treba ići na odvikavanje, ali može biti prilično zeznuto…

tekst

Slična se situacija događa i prilikom nečega što se naziva “indikator svjesnog tipkanja“, što je zapravo komplicirani naziv za one balončiće na raznim chatovima u kojima vidimo kada i koliko dugo netko piše poruku. To malo iritantno čudo značajno povećava našu tjeskobu, a ako svako malo nestane i ponovno se pojavi pritom nam ne dajući nikakav tekst, postajemo žešće uzrujani. Kada poruka napokon stigne, istoga se trena povisuje razina dopamina što može biti uistinu luda i iscrpljujuća emotivna vožnja. Imajte to na umu idući put se budete dopisivali s nekim jer tko zna kroz kakve sve muke prolaze vaši prijatelji, poznanici i ljubavni interesi!

TAGOVIdopisivanje društvene mreže orgazam poruke seks sms tehnologija

Komentiraj