Auto & Tech

Nova zračna opasnost

Aside Banners

Dronovi napadaju: Došlo je doba bespilotnih letjelica, a ovih se pravila moramo svi pridržavati!

Piše , Objavljeno

Prije 10-ak godina nitko nije mogao niti pomisliti kako će bespilotne letjelice biti sastavni dio naših života. Sada, kada je tome tako, moramo se prilagoditi i naučiti se odgovorno ponašati.

zrakoplovMnogi stručnjaci i svi uključeni u bilo koji od koraka koji čine zračni promet na to upozoravaju već godinama, a sada se napokon i dogodilo: ove je nedjelje zabilježen prvi slučaj sudara bespilotne letjelice iliti drona s putničkim zrakoplovom. Prilikom slijetanja u londonsku zračnu luku Heathrow zrakoplov British Airwaysa na letu iz Ženeve se sudario s identificiranim letećim objektom, a na svu sreću, sve je prošlo bez ozbiljnih posljedica. No, da se dron kojim slučajem zaletio u jedan od motora, sudbina 132 putnika i 5 članova posade bi možda bila itekako neizvjesna.

dron 1

Kako se radi o relativno novoj tehnologiji koja tek odnedavno svoju primjenu nalazi i među civilima, jasna pravila još uvijek nisu u potpunosti definirana, ali Civil Aviation Authority ipak ističe tri smjernice kojih se svaki pilot bespilotne letjelice mora pridržavati, kako bi osigurao sigurnost sebe i drugih sudionika u zračnom prometu:

  1. Budite sigurni da u svakom trenutku možete vidjeti svoju bespilotnu letjelicu i ne letite na visinama većim od 120 metara
  2. Uvijek letite dalje od zrakoplova, helikoptera, zračnih luka i pista
  3. Koristite zdrav razum i letite sigurno, inače ste podložni kaznenom progonu

Kazne za nesavjesno letenje dronovima se mogu kretati od novčane globe do višegodišnjeg odmora u zatvoru s minus 3 zvjezdice, pa nam je svima bolje da se sa svojim igračkama igramo savjesno!

TAGOVIbespilotna letjelica dron let pravila sudar zrakoplov

Komentiraj