Auto & Tech

Uništite ga... odmah!

Aside Banners

E ovo je stvarno jezivo: Super Mario koji je svjestan svog postojanja i igra vlastitu igricu

Piše , Objavljeno

Jednog dana, za 5 ili 55 godina, posljednji će preživjeli kroničari ljudske vrste pamtiti upravo ovaj dan kao prekretnicu i konačni početak kraja čovječanstva!

marioMožda se sada sve to čini kao nekakva bezazlena zajebancija, ali tako to obično počinje: nekoliko geekova složi nekakav bazični AI sustav, on počne učiti i razvijati se, a mi se jednog dana probudimo duboko ispod površine zemlje, skrivajući se od robotskih ubojica koji ljude smatraju inferiornim bićima i žele napraviti baterije od naših tjelešaca. Dobro, možda zvuči nevjerojatno slično scenariju Matrix trilogije, ali samo zato što je istina! Sam Morpheus kaže da ne zna kako je točno započeo rat između ljudi i strojeva, a mi ćemo vrlo rado popuniti te praznine: netko je 2015. godine stvorio lik iz igrice koji je svjestan svog postojanja i ima sposobnost učenja!

Radi se o veselom vodoinstalateru Mariu iz igrice Super Mario Advance kojega je ekipa s njemačkog Sveučilišta u Tübingenu “nadogradila” umjetnom inteligencijom, samosviješću, emocijama i autonomnim djelovanje. Istina, i dalje se njime donekle upravlja glasovnim naredbama putem Carnegie Mellon alata za raspoznavanje govora, ali on uglavnom služi kao poticaj i informacija koju Mario onda iskorištava. To nije ništa drugačije od, primjerice, roditelja koji svojem djetetu kažu kako ne smije stavljati ruku u vatru jer će se opeći, a dijete onda može samostalno odlučiti hoće li istražiti tu tvrdnju ili poslušati savjet.

Autonomni Mario iz Super Mario Advance igre – objašnjenje:

Osim skupljanja tih bitnih informacija, Mario djeluje i na osnovu emocija i potreba: ako je gladan, skupljat će novčiće, a ako je znatiželjan, istraživat će mapu. Također je sposoban isplanirati svoje akcije i to nekoliko koraka unaprijed. Na mapi jedne videoigrice to se uglavnom odnosi na matematičku kalkulaciju, ali ipak, ovaj lik sve to radi svojevoljno i kada se on na to odluči. Iako je algoritam njegova ponašanja na prvi pogled prilično jednostavno razgranato stablo, zabrinjava što Mario i s tako malo može napraviti toliko puno. Zamislite sada tisuće puta kompleksniju mrežu umjetne inteligencije s daleko većim mogućnostima razvoja, učenja i samostalnog djelovanja. Rekli smo to već tisuću puta, reći ćemo i tisuću i prvi put: nemojte se igrati s ovim stvarima!

TAGOVIAI mario nintendo samosvijest super mario svjest Umjetna inteligencija

Komentiraj