Auto & Tech

futuristički četverokotač

Aside Banners

Električni hiperautomobil ima 4 motora, 1000 konjskih snaga i nećete ga morati kupiti?

Piše , Objavljeno

Pretplata na automobil. Tog se nismo sjetili dosad. Automobilska industrija bi mogla biti okrenuta kao miševi i mačke – naglavačke.

FFZero1. Samo ime ovog automobila nas podsjeća na racing igru sa Super Nintenda zvanu F Zero GX gdje preuzimate kontrolu nad letećim vozilima. Ovo vozilo izgleda kao da pripada u igru.

FFZero1 je konceptualni električni hiperautomobil, premijerno prikazan 4. siječnja na CES-u u Las Vegasu, a gotovo svi posjetitelji su zastali pored “štanda” Faraday Futurea, tvrtke koja stoji iza ovog čuda tehnologije i umjetnosti.

Faraday Future je tvrtka iz Kalifornije koja se nedavno upustila u izgradnju tvornice vrijedne milijardu dolara. Pitate se “otkud pare”? Faraday Future su najavili strateško partnerstvo s kineskom medijskom kompanijom LeTV. Faraday oslovljavaju najvećim Teslinim konkurentom, ali Tesla ima već nekoliko komercijalno dostupnih automobila, a Faradayevci su tek počeli.

Automobil FFZero1 bi trebao imati četiri motora, po jedan kod svakog kotača koji skupa generiraju čak 1000 konjskih snaga, maksimalnu brzinu od 320 kilometara na sat i ubrzanje od 0-100km/h za manje od tri sekunde.

Naravno, to čudo još nije realizirano do kraja i ono što se pojavilo na CES-u je samo ljuska bez motora i ostalih dijelova koji čine automobile automobilima, ali potiče na razmišljanje o budućnosti automobilske industrije.

Screenshot_2

Faradayevci obećavaju “pretplatni model”, zajedno s “autopilot” funkcijom što znači da ćete moći naručiti automobil u svoju garažu kad god vam zatreba.

Richard Kim, glavni dizajner FFZero 1 je kontaktirao NASA-u koja ga je savjetovala da vozačevo sjedalo bude postavljeno pod kutom od 45 stupnjeva za optimalnu udobnost, u upravljač će biti ugrađen vrhunski smartphone, a čitava unutrašnjost će biti potpuno bijela.

Vuku se usporedbe s Batmobileom i Machom 5 iz Speed Racera, a baš kao i ta dva automobila – niti ovaj neće nikad doživjeti serijsku proizvodnju.

FFZero1 je digao prašinu, automotoblogeri nisu oduševljeni sa šminkom bez supstance (i motora), ali će tvrtka Faraday Future uskoro morati izbaciti pravi automobil koji ljudi mogu (i žele) kupiti. Ili se pretplatiti na njega. Čini se da će proći još nekoliko godina prije nego se to ostvari.

TAGOVIautomobili budućnost

Komentiraj