Auto & Tech

Savjet vrijedan zlata

Aside Banners

Evo koje je najbolje doba dana za poslati šefu email i možda dobiti tu toliko željenu povišicu

Niste baš u najbolji odnosima sa šefom i čini vam se kako vas zapravo pomalo i mrzi? Možda je stvar u vašim mailovima!

Piše , Objavljeno

Uspon na korporativnoj ljestvici nije nimalo lagan, a ovisi o mnogo faktora na koje najčešće ne možete utjecati. Ipak, postoje neke sitnice koje bi vam mogle pomoći da dobijete toliko željeno unaprijeđenje ili barem malenu povišicu i bonus ili da ne završite na burzi, a dobra je vijest što ih uistinu nije teško ostvariti. Primjerice, slanje emailova (ili bilo kakvih drugih puteva pisane riječi) je nešto što je svakodnevica gotovo svakog radnika, a vrlo često se zanemaruje kao bitna stavka odnosa poslodavca i radnika. Ako vaš šef stalno dobiva loše, nepismene ili jednostavno tupave mailove, sigurno vam neće biti pretjerano blagonaklon, a vi ćete se zbog takvih gluposti poput gramatike naći u njegovoj ili njezinoj nemilosti. Bolje bi to bilo izbjeći, zar ne?

Grammarly, popularni alat za ispravljanje grešaka u tekstovima, je tako objavio uistinu opširno istraživanje na preko milijardu riječi i izvora koje je njihov sustav ispravio tijekom godina, te su otkrili koje je doba dana najbolje za slanje mailova ukoliko se žele maksimalno smanjiti gramatičke ili bilo kakve druge greške. To je bez imalo sumnje rano poslijepodne, kada se prosječno odradi svega 3,7 grešaka na 100 riječi, a razlog tome jest vjerojatno što su oni koji šalju mailove tada najbistriji i najlucidniji. S druge strane, slanje mailova u rano jutro ili kasno navečer (tipa od 22 sata do negdje oko 2 poslije ponoći) se pokazalo kao veliki problem, jer se tada prosječno napravi 11,8 odnosno 14,3 grešaka na 100 riječi. Kada se to stavi na skup, ispada jedan prilično loš i naizgled neuk tekst, što nikako ne može biti dobro!

mail

Inače, pokazalo se kako bloggeri (među koje valjda spadamo i mi) rade prosječno najmanje grešaka, a tajna je u tome da se piše onda kada osjećate da ste na vrhuncu svoje energije i kreative. Također, Grammarly kao Grammarly preporuča da se svaki mail, poruka, dopis ili bilo koji pisani dokument temeljito provjeri u nekom od za to specijaliziranih programa, po mogućnosti upravo njihovom. Tko zna, možda ovakve sitne promjene uistinu urode plodom. A ako ništa drugo, dobro je znati kako je po nekim istraživanjima prijave za posao najbolje slati petkom, pa eto… nije na odmet probati!

TAGOVIemail gramatika grammarly mail pravopisne greške šef

Komentiraj