Auto & Tech

Još jedna pobjeda strojeva

Aside Banners

Evo pravog izazova: Računalni je program postao nepobjediv u pokeru, a vi ga možete probati srušiti!

Piše , Objavljeno

Nakon šaha i dame, poker je još jedna igra koju su računalni genijalci uspjeli “rastaviti” i stvoriti računalni program koji je u njoj nepobjediv. Sada neka nam uzmu i belu i to je to!

poker 3IBM je davne 1997. godine stvorio svoje Deep Blue superračunala koje je po prvi put u povijesti uspjelo pobijediti šahovskog velemajstora Garryja Kasparova (na kraju je bilo 3 i pol naprema 2 i pol) te je time označen početak nove ere u ljudsko-kompjuterskim odnosima u kojima smo mi, nažalost, gubitnici. Šah je time i službeno pobijeđen, a slijedile su ga dame, a najnovija je žrtva popularna Texas hold’em poker igra s limitima i to u varijanti za dva igrača.

Jedan od igrača je naravno napredna mrcina od računala zvana Cepheus koju su razvili finski softver developer Oskari Tammelin i Sveučilište u Alberti, a u toj je vrsti pokera navodno nepobjediv. Istina, ljudski igrač može dobiti koju ruku čisto na račun sreće s kartama, ali ako se gleda cijela partija jasno je kako će gubitnik uvijek biti isti. Glavni je razlog tome poseban algoritam za protučinjeničnu minimalizaciju žaljenja (doslovni prijevod, što god to značilo) koji računalu daje sposobnost da uči iz iskustva, uzima u obzir svoje greške te pronalazi načine kako da ih u budućnosti ispravi, a među njih spada i blefiranje. Vjerojatno riskiramo svoje živote kada naši budući kompjuterski vladari pronađu ovaj tekst, ali moramo reći: uništite ovu monstruoznost dok još nije kasno!

pokerUglavnom, u Texas hold’em pokeru s limitom i dva igrača postoji ukupno 3,16×1017 različitih kombinacija i 3,19×1014 različitih mogućnosti koje igrač može odigrati što čini ukupno 262 terabajta podataka, a ovi su ga računalni geekovi uspjeli svesti na svega 11 terabajta što će reći da će nas za par godina u pokeru moći pobijediti uređaj veličine mp3 playera! Znalci tvrde kako je uspjeh utoliko veći što poker, za razliku od šaha i dame, nije igra s poznatim setom informacija pošto postoji cijeli niz varijabli na koje se ne može utjecati, prvenstveno na činjenicu da igrač ne zna niti ne može znati kakve njegov protivnik ima karte. To je itekako zanimljivo ekonomistima i teoretičarima igara, a što o tome kaže cijenjeni znanstvenik Tuomas Sandholm možete pročitati ovdje. Ako vam pak nije do čitanja teorije i želite i sami provjeriti radi li se uistinu o nepobjedivom stroju, zaigrajte protiv njega na službenoj stranici Sveučilišta u Alberti i pokušajte osvijetliti obraz čovječanstva!

TAGOVIA.I. cepheus poker računalo šah stroj superračunalo texas hold'em Umjetna inteligencija

Komentiraj