Auto & Tech

Facebook umire?!

Aside Banners

Facebook je samo ‘epidemija’ i nestat će do 2017. godine?

Piše , Objavljeno

Iako mnogi ne mogu zamisliti život bez omiljenog im Facebooka, znanstvenici sa sveučilišta Princeton prilično su sigurni da ova društvena mreža umire do 2017. godine.

facebook

Cijena dionica najveće društvene mreže na svijetu, Facebooka, ovoga je tjedna dosegla rekordnu vrijednost, a cijela se tvrtka sada procjenjuje na čak 142 milijarde dolara. To je prilično velika količina love (da, PRILIČNO!), te se na prvi pogled čini da fejs i dalje bespoštedno grabi naprijed, rasturajući sve pred sobom. No, kako nam je iz svakodnevnog života poznato, velike brojke obično ne znače mnogo, a ponekad su znak da nešto opako trune (recesija, anyone?). Znanstvenici s Princetona su uvjereni da je i Facebook takav slučaj, te da će ovaj ‘mrtvac’ uskoro početi jako zaudarati.

Uspoređujući krivulje širenja epidemije s onima širenja Facebooka, skužili su da se one poprilično poklapaju, te da im je životni put maltene isti. Sve počinje brzim širenjem, te u vrlo kratkom roku imamo velik broj ‘zaraženih’, koji dovode do vrhunca epidemije. Nakon toga uvijek dolazi do stvaranja neke vrste imunološke reakcije i manje-više naglog pada oboljelih, te uskoro cijela ta situacija postaje stvar prošlosti. Sličan je model, osim za širenje bolesti, primijenjen i kod Myspacea, što se pokazalo jezivo točnim (filma je 2007. vrijedila oko 17 milijardi dolara, a 2011. je prodana za svega 35 milijuna). Ako je vjerovati ovim istraživanjima, u slučaju Facebooka krah će se dogoditi 2017. godine!

Graf pokazuje sličnost epidemiološkog modela bolesti (crveno) i Facebooka (plavo)

Graf pokazuje sličnost epidemiološkog modela bolesti (crveno) i Facebooka (plavo)

Znanstvenici su kao glavni izvor podataka koristili upravo brojke korisnika, ali i broj pretraga riječi ‘Facebook’ u Google tražilici, koje nezaustavljivo padaju svuda u svijetu. Iz IT diva tvrde da je riječ o anomaliji uzrokovanoj činjenicom da se sve više ljudi na društvenu mrežu spaja putem smartphonea, no primjetno je da se promet u zadnjih nekoliko mjeseci polagano, ali stabilno smanjuje, te se vjerojatno nikada neće premašiti rekordnih 1,2 milijarde otvorenih profila. Najveći se odljev bilježi među mlađim korisnicima, koji pronalaze nove i zanimljivije alternative, a ako se ovako nastavi, za 3 godine bi mrežu moglo napustiti čak 80% onih koji donedavno nisu mogli zamisliti život bez nje.

Facebook je vrlo brzo odgovorio na ovu studiju, napavši tim znanstvenika zbog iznimno manjkave metodologije i činjenice da mnogi faktori jednostavno nisu uzeti u obzir. Zato su izbacili vlastito ‘istraživanje’, koje u svojoj osnovi kopira ono sa Princetona, ali je fokusirano na samo to sveučilište.

Odnos lajkova prema akademskoj godini za tri vodeća američka

Odnos lajkova prema akademskoj godini za tri vodeća američka

Tako je primjenom iste metode i analizom lajkova nekoliko vrhunskih američkih fakulteta, brojem objavljenih znanstvenih radova i godišnjim priljevom friških brucoša, zaključeno da se već 2021. godine na Princeton neće upisati niti jedan jedini student. Rukavica je, izgleda, bačena…

TAGOVIdruštvena mreža epidemija facebook fejs kraj facebooka zaraza

Komentiraj