Auto & Tech

Jači i od Todorića

Aside Banners

Facebook sada vrijedi preko 200 milijardi dolara i nastavlja se nezaustavljivo širiti

Piše , Objavljeno

Ono što je započelo kao obična aplikacija za ocjenjivanje cura, sada vrijedi preko 200 milijardi dolara, a ako sve bude išlo po planu s novim sustavom reklamiranja, Facebook će samo nastaviti svoj rast.

facebookPošto nismo neki ekonomski stručnjaci, laički ćemo ustvrditi kako je 200 milijardi dolara stvarno grda para, a od ovog vikenda Facebook vrijedi upravo toliko. Točnije, 201,6 milijarde dolara, nakon što su na Wall Streetu cijene dionica internet giganta porasle za 0,8% i sada se kreću oko 77,89 dolara po komadu. Za usporedbu, prošlogodišnji je BDP Hrvatske bio svega 84 milijarde dolara pa bismo ovako odokativno (znamo da se te dvije stvari ne mogu usporediti, ali para je para!) mogli ustvrditi da obična društvena mrežica, koju navodno “svi mrze i planiraju ju napustiti, evo, idući vikend“, vrijedi čak 2 i pol puta više nego sve što mi imamo… Pomalo depresivno, zar ne?

Uglavnom, Facebook je sada 22. najveća tvrtka na svijetu, smještena između nešto jačeg Verizon Communicationsa i trenutno slabijeg Toyota Motor Corp.-a. Glavni razlog rastu dionica i vrijednosti ove tvrtke (u posljednjih 12 mjeseci narasle su čak 81%) leži u oglasima na koje Zuckerberg i njegova ekipa trenutno okreću sav svoj fokus. Pogotovo će se orijentirati na mobilne oglase i razne promocije, koje sada čine 62% ukupne zarade od oglašavanja, s rastom od čak 59% na godišnjoj razini. Iako su prihodi za sada relativno malenih 12,2 milijarde dolara, investitori se klade u njihov rast, što će reći da je pravo vrijeme za kupnju koje dionice i dalje najpopularnije društvene mreže na svijetu.

facebook 3Ipak, postoji jedna sitnica koja bi mogla malo usporiti rast Facebooka, a radi se o sve jačim kritikama stručnjaka i javnosti zbog narušavanja privatnosti korisnika, prvenstveno kroz predstavljanje oglasa koji im se prikazuju, ovisno o praćenju njihovih navika kupnje. Naime, Facebook je predstavio poseban alat koji oglašivačima omogućava da prate kada je neki njihov marketinški napor prvi puta prikazan i kada je korisnik dao svoje novce za ono što se oglašavalo, vršeći tako na neki način i kontrolu nad njime te dobivajući informacije koje nikako ne bi trebali dobivati.

facebook 2

Koliko god to bilo jezivo i intruzivno, teško da će ozbiljnije naštetiti Facebooku, a i Marku Zuckerbergu, čije se bogatstvo sada procjenjuje na 34,5 milijarde dolara. U samo 10 godina ovaj je studoš od par stotina dolara džeparca došao do statusa jednog od najbogatijih ljudi na planeti, a jedva je napunio tridesetu! Naravno, kada si u takvoj situaciji, teško je stati i biti zadovoljan onime što imaš pa se kupuju i druge tvrtke te se biznis strelovito širi. U veljači su tako iskeširali čak 19 milijardi dolara za WhatsApp, a prije svega dva mjeseca za dvije su milijarde dolara kupili i Oculus VR, tvrtku koja stoji iza Oculus Rifta. Uloži da se množi, a za par godina ćemo, htjeli mi to ili ne, ionako svi mi biti robovi ove blesave stranice, koja je svoj život započela kao glorificirana verzija internet leksikona…

TAGOVIbogatstvo facebook internet IT Mark Zuckerberg

Komentiraj