Auto & Tech

Lova do krova

Aside Banners

Vi ste im donijeli milijarde! Oni su vlasnici Facebooka

Krajem prošlog tjedna na burzu dionica stigao je Facebook - pogledajmo tko su najveći vlasnici udjela i koliko su trenutno "teški" u milijardama dolara.

Piše , Objavljeno

U petak, 18. svibnja, počela je dugo očekivana inicijalna javna ponuda (IPO) dionica Facebooka. Početna cijena dionice bila je postavljena na 38 dolara, a ukupna vrijednost kompanije procijenjena na 104 milijarde dolara – najviša procjena za neku kompaniju koja prvi put ide u javnu ponudu dionica.
Odmah po početku trgovanja, cijena je skočila na 42 dolara, da bi se do kraja dana vratila na 38. Ali već jučer, u ponedjeljak, odnosno drugog dana trgovanja pala je za 10% na 34 dolara… To su suhoparni podaci za zagrijavanje, sada pogledajmo tko drži najviše love na ime Facebooka.

Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg


Tko, što? Suosnivač, predsjednik uprave i izvršni direktor
Koliko? 16 milijardi

Kao i svi uspješni tehnološko-internetski poduzetnici, upisao je, ali nije završio Harvard. Mlađahan momak, 28 godina mu je tek, a već multi-milijarder i “osoba godine” poznatog časopisa Time. Obzirom na nestabilnost dionice, Zuckerberg je – barem na papiru – popušio nekih pet milijardi dolara između petka i početka novog tjedna trgovanja dionicama. Ah, imaginarna lova…

Vjerojatno je svima poznato da je Zuckerberg pokrenuo Facebook zajedno s još trojicom svojih harvardskih cimera – Dustinom Moskovitzem, Eduardom Saverinom i Chrisom Hughesom. Što je genijalna sreća za preostali trojac koji je danas također “težak” preko milijardu dolara po glavi. Neki za cimere u studentskom domu dobiju glasne alkose koji se ne tuširaju četiri dana, a na predavanjima su svaki drugi tjedan… Neki zajedno s cimerima postanu milijarderi.

Accel Partners

Tko, što? Investicijska kompanija
Koliko? 4.5 milijardi

Drugi najveći vlasnik udjela Facebooka nije osoba već investicijska kompanija koja se bavi ulaganjima i rizičnim kapitalom. Accel svoj udio kupio u svibnju 2005. godine, kada je Facebook imao nekih 3 milijuna korisnika – mizerija u usporedbi s današnjih 900 milijuna. Tada su keširali nešto manje od 13 milijuna dolara – također mizerija u usporedbi s današnjom vrijednošću – i trenutno drže oko 10 posto udjela. Osim u Facebook, Accel je investirao u druge tehnološke kompanije poput Groupona, Dropboxa, Spotifyja i Rovia (Angry Birds).

Dustin Moskovitz

Dustin Moskovitz

Dustin Moskovitz


Tko, što? Suosnivač
Koliko? 4.2 milijarde

Najmlađi samostalni milijarder na svijetu” – osam dana mlađi od Zuckerberga i jedan od četiri suosnivača, u početku zadužen za ‘Fejsovu‘ arhitekturu. Napustio ga je 2008. godine kako bi se posvetio vlastitom projektu nazvanom Asana, web aplikaciji za kolaborativno upravljanje zadacima.

Digital Sky Technologies

Tko, što? Investicijska kompanija
Koliko? 2.7 milijardi

Još jedna privatna kompanija koja je višestruko zaradila na ranoj investiciji. DST je 2009. godine platio 200 milijuna dolara za dva posto udjela u Facebooku, te kasnije samo povećao udio koji danas iznosi oko 5%. Osim Facebooka, investirali su i u Zyngu (FarmVille), Groupon, Spotify – ali i Twitter.

Sean Parker

Sean Parker

Sean Parker


Tko, što? Nosi titulu ‘prvog predsjednika’ Facebooka
Koliko? 2.3 milijarde

Imao je samo 20 godina kad je suosnivao Napster sa Shawnom Fanningom, a u Facebook se ugurao vrlo rano dovevši prvog velikog investitora te postavši prvi predsjednik uprave kompanije. Bio je jedna od ključnih osoba koje su Facebook pretvorile iz amaterskog fakultetskog projekta u pravu kompaniju. Dobio je 4 posto udjela, ali je relativno brzo izguran s čelnog mjesta nakon uhićenja zbog posjedovanja kokaina (za što nije bio osuđen).

Eduardo Saverin

Eduardo Saverin

Eduardo Saverin


Tko, što? Suosnivač i prvi financijski direktor
Koliko? 1.7 milijardi

Saverin se za svoj osnivački udio morao izboriti preko suda, odnosno nagodbom. Bio je prvi financijski direktor Facebooka. Danas ima manje od pet posto dionica, a određen dio prodao je pred par godina. Malo se požurio…

Sheryl K. Sandberg

Sheryl K. Sandberg

Sheryl K. Sandberg


Tko, što? Operativna direktorica
Koliko? 1.3 milijarde

Današnja operativna direktorica Facebooka nadzire poslovne operacije i jedna je od najistaknutijih ženskih direktora na svijetu. Prije Facebooka radila je u Googleu te bila zadužena za globalnu online prodaju, a danas je jedna od ključnih figura poslovne strane društvene mreže.

Goldman Sachs

Tko, što? Investicijska banka
Koliko? 1.2 milijarde

Jedna od “najzaslužnijih” kompanija za početak raspada tržišta nekretnina u SAD-u 2007. godine lani je svoj udio kupila za pola milijarde, a sada vrijedi duplo.

Elevation Partners

Bono

Bono


Tko, što? Investicijska kompanija
Koliko? 1.2 milijarde

Investicijska kompanija čiji je suosnivač i jedan od direktora Bono, frontmen grupe U2. Svoj udio kupili su 2010. godine za nekih 120 milijuna, sada investicija vrijedi preko milijarde dolara. Bio je to beautiful day.

TAGOVIBono Dustin Moskovitz Eduardo Saverin facebook Mark Zuckerberg Sean Parker Sheryl K. Sandberg

Komentiraj