Auto & Tech

Preko RPG-a do zvijezda!

Aside Banners

Fakultetske školarine za gamere se šire i na SAD, može li tako nešto zaživjeti i kod nas?

Piše , Objavljeno

Ako već mogu dobiti školarinu na osnovu toga što su dobri u naganjanju lopte po travnjaku ili slovkanju riječi, zašto ne bi isti sustav bio primijenjen na one koji rasturaju u igricama?

igrice 1Možda su gameri nekoć bili sinonim za šmokljane koje svi u školi teroriziraju, ali sadašnja situacija je daleko drugačija. Danas biti gamer (tu ne mislimo na one fore s haklanjem PES-a ili FIFA-e uz pivicu s frendovima, već na prave fanatike) znači biti dio jedne od najbrže rastućih subkultura oko koje se vrte ogromne pare i koja se sve žešće okreće prema klasičnom sportskom natjecanju.

Prve su to prepoznale neke azijske škole i fakulteti koji su izvanrednim igračima računalnih igrica počeli nuditi ekskluzivne školarine. Sada istu stvar pokušavaju isfurati i Ameri, a led je probio Fakultet Robert Morris u Chicagu, škola od kojih 3 000 studenata koja, uz sportske i akademske stipendije, nudi i one namijenjene izvanrednim igračima elektroničkih igara. Za sada se kao glavni kriterij uzima znanje i sposobnosti u igri League of Legends, a ovom se pogodnošću već služi čak 35 studenata kojima je školarina na osnovu toga upola manja, a stanarina, hrana i ostale potrepštine su im daleko jeftiniji.

Ovi su e-sportaši okupljeni u ekipu Robert Morris Eagles, a natječu se u dvije lige te gotovo svakog tjedna tijekom akademske godine rokaju protiv svojih kolega s drugih fakulteta. Za vježbanje im je dostupna posebno opremljena učionica s “igračkama” ukupne vrijednosti 100 tisuća dolara, a ako se njihova ekipa kojim slučajem izbori za nastup na sjevernoameričkom fakultetskom prvenstvu, svakom članu slijedi nagrada od 30 tisuća dolara! Stvarno, postoji li bolji način nego zarađivati novce igrajući računalne igrice?

igre

Inače, moda stipendiranja posebno talentiranih gamera sve je češća diljem svijeta, a samo je pitanje vremena kada će se proširiti i na Europu. Na svu (ne)sreću, mi smo za sada sigurni od ovakve pošasti pošto za ostatkom svijeta zaostajemo maltene u svemu pa tako i u fakultetskom obrazovanju. Da uopće ne spominjemo kako se kod nas na igranje igrica još uvijek gleda kao na dječje gubljenje vremena koje upropasti svakoga tko se time bavi, a zapravo je realno i vjerojatno kudikamo isplativije od, recimo, sviranja violine ili igranja šaha.

TAGOVIfakultet gamer gejmer igrice lol multiplayer igre online igre stipencija sveučilište

Komentiraj