Auto & Tech

Mobitel za volanom

Aside Banners

Novi automobili ostvarili su san iz djetinjstva: Vozimo KITT-a!

Dok Google radi na automobilima koji voze sami sebe, drugi proizvođači nešto su skromniji te razvijaju tehnologije za integraciju mobilnih uređaja u automobil.

Piše , Objavljeno

BlackBerry u Porscheu 911

BlackBerry u Porscheu 911


Većina proizvođača na Mobile World Congressu predstavila je opipljive gadgete koji će uskoro na uglancane police, no neki su se u međuvremenu poigravali konceptom integracije mobilnih uređaja i automobila. Porsche i BlackBerry predstavili su svoj koncept koji vjerojatno neće ići na komercijalno tržište, a Ford je predstavio kompaktni monovolumen B-Max, opremljen njihovom vlastitom SYNC tehnologijom, koji će uskoro u prodaju.

Blackberry je izabrao automobilčinu i pol za demonstraciju svog novog koncepta – iz Carrere 911 iščupan je navigacijski sustav te je instaliran BlacBerryjev operacijski sustav. Automobil je opremljen trima PlayBook tableta — jedan na komandnoj ploči, kojim se upravlja sustavom, te dva straga, ugurana u naslon prednjih sjedala. Mobilni uređaj spaja se putem bežične NFC tehnologije (prolagođeno polje kontakta). Glavne značajke sustava su glasovne naredbe, “obični” i video pozivi, trošenje multimedije te integracija navigacije.

Sličnu tehnologiju, iako malo manje razmetljivu, Ford već ugrađuje u svoje automobile. SYNC omogućava povezivanje iOS, Android ili BlackBerry mobilnih uređaja, kojim tada posredno upravlja centralni sustav putem glasovnih naredbi korisnika. Omogućava upravljanje pozivima, glazbom te navigacijom, diktiranje SMS-ova i slično. Sustav je dosad bio dostupan isključivo u Sjevernoj Americi, a s B-Maxom u rujnu dolazi i na europsko tržište.

Ova tehnologija je MWC-u usput nagrađena u kategoriji mobilnih automobilskih inovacija, prvenstveno zbog funkcionalnosti kojoj je cilj brža reakcija pri nesreći. Sustav sam obavlja poziv prema lokalnim službama pomoći na cesti, koristeći unaprijed snimljenu korisnikovu poruku, a može i automatski poslati GPS koordinate nesreće, sve sa ciljem što brže reakcije.

U sličnim i povezanim vijestima, Mercedes-Benz će uskoro integrirati Appleov Siri, sustav za glasovno upravljanje iPhoneom, u svoj najkompaktniji model, A-klasu. Iako je bilo zgodnih hackova koji koriste Siri za, primjerice, paljenje automobila, Mercedes će biti prvi koji će službeno integrirati Appleovu tehnologiju u svoje automobile. U suštini, sustav prikaza informacija u automobilu potpuno će se vrtjeti oko iPhonea 4S, a Mercedes je razvio vlastitu aplikaciju koja, u suštini, vozaču daje različite navigacijske, multimedijske te nezaobilazne društvene opcije tipa iščitavanje statusa s Facebooka i Twittera.

TAGOVIaplikacije automobili blackberry ford mercedes porsche Siri SYNC

Komentiraj