Gadgeti

Aside Banners

Probali smo Adobe Photoshop Express

Adobe je jučer "pustio u promet" besplatnu online inačicu popularnog Photoshopa. Naravno, probali smo ga.

Piše , Objavljeno

photoshop express

photoshop express

Photoshop Express je puno jednostavnija inačica svoje “velikog brata” prvenstveno namijenjenog profesionalcima u obradi fotografija i grafike. Zapravo, jedno što ove dvoje verzije imaju zajedničko je naziv, koji je očito odabran zbog marketinške prednosti koju će pružiti online inačici u usporedbi s nekim drugim besplatnim online foto editorima, Picnicom primjerice.

Express je ipak u beta verziji, pa se očekuju određena poboljšanja i nove mogućnosti. Za sada, to je krajnje jednostavan, lagan za korištenje i prije svega, besplatan Adobeov alat namijenjen manje zahtjevnim korisnicima. Osim za uređivanje, Express služi i za pohranu i razmjenjivanje fotografija, pri čemu će dobro doći ponuđenih 2GB “skladišnog” prostora i laka integracija fotki u Facebook i Photobucket.

photoshop express

photoshop express

Što se interfejsa tiče, lako će se snaći svi koji su ikad uređivali digitalne fotografije, a neće se izgubiti niti oni koji se prvi put susreću s ovakvim alatom. Na raspolaganju su alati za jednostavno uređivanje i koregiranje, dakle Crop, Auto Correct, uklanjanje “crvenih očiju”, White Balance, izoštravanje, zasićenost boja, te nekolicina filtera. Svi alati koriste se putem predefiniranih postavki, a lako ih je ukloniti s fotografije.

Sajt se učitava nešto sporije, što ipak ne čudi s obzirom na kompleksnost aplikacije. Upload fotografija prolazi idilično brzo. Naravno, postoje ograničenja, pa nećete moći uploadati fotke dimenzija većih od četiri tisuće piksela, a i prostor za pohranu (2GB) nije baš najizdašniji, iako u Adobeu najavljuju da će uvesti mogućnosti proširenja, što bez sumnje znači i pretplatu.

Da bi ga koristili, morate imati instalirani Flash Player 9. Sajt je prilagođen samo korisnicima iz SAD-a i ima problema s našom tipkovnicom, pa se pripremite da ćete prilikom prijave znak “@” morati ubacivati “copy / paste” varijantom. Čujemo i da ima problema s određenim browserima, ali u FF 2.0 sve pet!

TAGOVIadobe besplatno foto editor fotografija internet photoshop web

Komentiraj