Gadgeti

stigli su

Aside Banners

Kindle HD i Paperwhite novi su Amazonovi tableti – evo što trebate znati

Amazon je jučer najavio svoje nove tablet uređaje, ali Kindle HD i Paperwhite nisu samo novi gadgeti - oni su ozbiljni igrači na rastućem tržištu.

Piše , Objavljeno

Kindle Fire HD

Nasljednik Amazonovog Firea krasi sufiks HD (High Definition), odnosno impresivna rezolucija na ekranima osjetljivim na dodir u verzijama od 8,9 i 7 inča. Amazon ovim uređajima direktno želi konkurirati Appleovom iPadu i Googleovom Nexusu 7, bez puno okolišanja.

Kindle Fire HD

Kindle Fire HD


Veći Fire ima 8.9 inča dijagonale, 1920×1200 rezoluciju s 254 piksela po inču, dual-core ARM Cortex A9 OMAP4470 procesor, dva Dolby Digital stereo zvučnika, dvije Wi-FI antene za bolji signal te bolji Wi-Fi chip brži upload/download rate, podrška za pristup LTE 4G mreži, 32GB slobodnog prostora…Nema čega nema. Ovo čudo, barem prema navodima Amazona, uz Wi-Fi pristup internetu omogućuje 41% brže surfanje u odnosu na iPad 3, odnosno 54% brže u odnosu na Googleov Nexus 7. Zgodan detalj.
Kindle Fire HD s ekranom od 7 inča

Kindle Fire HD s ekranom od 7 inča


Povoljniji modeli Firea dolaze sa 7 inča velikom dijagonalom ekrana na kojem je HD rezolucija 1280×800 piksela, a postoji i non-HD verija 7-inčnog izdanja s nešto manjom rezolucijom (1024×600). Zgodan dodatak je izlazaz za HDMI te Bluetooth podrška, a i kamere na prednjoj strani uređaja će obradovati sve Skype ljupce.

Najjeftnija non-HD 7 inča duga Kindle Fire opcija stajati će vas 159$, a HD verzija 199$. Što se tiče Firea s dijagonalom 8.9 inča, s podrškom za Wi-Fi cijena je 299$, dok podrška za 4G LTE mrežnu infrastrukturu stajati će vas sve zajedno 499 baksa. Treba uzeti u obzir kako je 16GB default količina prostora, a 32GB je odluka koja više košta.

7-inčne verzije talbeta u prodaji su već od 14. rujna, dok ćete se za onu najnaj verziju morati strpiti do 20. studenog. Amazon valjda misli kako će ljudi lakše u ovoj recesiji iskeširati 500$ u vrijeme blagdanske groznice. Prošle godine je taj plan upalio, vidjet ćemo hoće li ove.

Kindle Paperwhite

Kindle Paperwhite novi je Amazonov e-reader s ekranom osjetljivim na dodir. Ekran ostaje crno-bijeli, ali donosi veću rezoluciju i kontrast boja.

Kindle Paperwhite

Kindle Paperwhite


Problemu umora očiju kod čitanjua na osvjetljnom ekranu, doskočilo se blagim prednjim osvjetljenjem ekrana koje će se moći proizvoljno uključiti. Kindle Paperwhite iskakati na tržištu e-readera po trenutno najkvalitetnijem ekranu koji sada osim same tehnologije kontrasta krasi i rezolucija od 1024×768 piskela. Cijena uređaja biti će 119$, s 3G pristupom internetu 179$.

Kindle Fire OS

Kindle Fire OS, kako se zove softverska pozadina samog uređaja, u osvježenoj verziji donosi također neke zanimljive novine. Nećemo previše u detalje, no zanimljiv je recimo X-Ray – nova razina interakcije s konzumiranim sadržajem koja će recimo omogućiti da ukoliko gledate neki film te kliknete na lice nekog glumca, pozvati će se njegova pripadna iMDB stranica. Ili čitate nešto u udžbeniku pa kada označite pojam, on će se istaknuti na svim spomenutim mjestima u proučavanom sadržaju, a i ponuditi će se Wikipedia i YouTube opcije. Zgodna fora, ali ništa više od toga.

TAGOVIamazon e-reader kindle kindle fire kindle fire hd kindle paperwhite paperwhite tablet

Komentiraj