Gadgeti

report

Aside Banners

CES 2013: Najbolje od gadgeta

Piše , Objavljeno

Na najvećem sajmu konzumne elektronike našlo se svačega, od vilice koja broji zalogaje, do ogromnog paukolikog robota, a mi vam donosimo créme de la créme.

Nakon što smo obradili najzanimljivije nove proizvode i prototipe ovogodišnjeg najvećeg sajma potrošačke elektonike s područja mobitela, tableta, igraćih konzola, televizora i računalne opreme, ostalo nam je pozabaviti se ostalim gadgetima koji ne spadaju u niti jednu od spomenutih kategorija.

Oculus Rift

U prošlosti je bilo mnogo pokušaja da se napravi pravi svijet virtualne realnosti, a ta tematika je bila posebno popularna u filmskoj industriji 80-ih i 90-ih. Pa kako to da onda danas, 2013. godine, još uvijek nemamo pravu tehnologiju kojom bi se simulirao svijet igrice kroz virtualnu stvarnost?
Nećemo ulaziti previše u priče zašto-zato, ali ako je suditi po prototipu Oculusovog novog proizvoda, nazvanog radnim imenom Rift, čekanju bi uskoro mogao doći kraj! Jedno od najvećih iznenađenja ovogodišnjeg sajma su čudnovate naočale koje funkcioniraju na principu dva ekrana, na kojima se simultano vrti, primjerice, nekakva igra, a vi pomicanjem svoje glave kontrolirate glavu svog avatara, i to sve u potpunom 3D-u.
Nažalost, projekt je još tek na početku, ima tu još mnogo posla oko samog kretanja igrača i njegove interakcije s okolinom, a i problemi mučnine i vrtoglavice su prilično česti kod testne publike. Svejedno, već možemo namirisati nove VR naočale, koje bi nam za par godina mogle otvoriti neke sasvim nove svijetove.

MondoSpider

Premda tehnički nije novi proizvod, nego mech koji postoji već nekoliko godina, MondoSpider je uistinu unikatan i pomalo zastrašujući komad tehnologije.
Lenovo je na svom štandu odlučio počastiti posjetitelje vožnjom u ovoj paukolikoj beštiji, koju je još 2006. dizajnirala i sastavila grupica Kanađana. Dovoljno je da pogledate video i zamislite kako će ratovi izgledati za 15-ak godina, ako ovakve mašine ikad izađu na tržište.

Fitbit Flex

Ova, naizgled obična narukvica, je zapravo tracker vaših tjelesnih aktivnosti, koji mjeri sve vitalne funkcije, od otkucaja srca i kvalitete sna do broja potrošenih kalorija. Najnoviji proizvod iz Fitbitovog asortimana je vodonepropusan, dolazi u nekoliko boja i moguće ga je spojiti s većinom modernih smartphonea.
Upravo ta mogućnost gotovo instantnog povezivanja s mobitelom ga čini superiornim nad konkurentima poput Upa (Jawbone) ili Fuelbanda (Nike). Cijena mu nije pretjerana, u Americi se može dobiti za 100 dolara, a sigurno će naći primjenu među profesionalnim sportašima,ali i među rekreativcima i običnim pučanstvom.

Pebble

PebbleNakon smartphonea, sljedeći logični korak je smartwatch. Ima ih već nekolicina na tržištu, ali po svim kritikama, Pebble sat je pomeo konkurenciju.
Još uvijek vam neće moći skuhati ručak i izmasirati leđa, ali zato može primati poruke i e-mail, slati vam obavijesti o pozivima i puštati glazbu. I dok je konkurencija uglavnom katastrofalno loša što se tiče dizajna samog smartwatcha (izgledaju kao digitroni iz 80-ih), Pebble je jedan prilično simpatičan i lijepo dizajniran sat, koji veličinom ne iskače od nekog prosjeka klasičnih satova. Premda je to tehnologija koja je tek u začetku, smartwatch bi uskoro mogao krasiti ruku svakog pravog ljubitelja gadgeta.

Audijev samovozeći automobil

Ili bolje rečeno, Audijev samoparkirajući automobil. Naime, ovaj njemački proizvođač automobila je predstavio automobil (testni model je bio A7), koji se kontrolira pritiskom tipke na vašem smartphoneu. Nakon što dobije naredbu, računalo se povezuje putem Wi-Fi veze s mobitelom, a niz laserskih skenera navodi automobil do vaše lokacije. Za sada je ta tehnologija ograničena na kraće domete i infrastrukturu koja omogućava laserima da lociraju metu, ali izgleda da polagano i sigurno dolazi vrijeme samoupravljivih automobila.

Nectar Mobile

Nectar MobileSvi koji imaju smartphone ili tablet znaju da, ako se malo više koriste spomenutim uređajima (internet, igrice), baterija ode u roku od par sati. Tu u priču uletava Nectar Mobile, energetski sustav sa zamjenjivim spremnicima.
Svaki spremnik je punjen butanom koji se pretvara u električnu energiju, a nakon što se spremnik isprazni, novi se ‘ušteka’ na kućište i može se ponovno koristiti. Nakon jednog punjenja tablet ili mobitel može raditi i do dva tjedna bez potrebe za ponovnim punjenjem. Sam sustav košta oko 300 dolara, a jedan spremnik 10 dolara, što bi značilo da morate svakih dva tjedna plaćati 10 dolara kako bi mogli imati napunjen uređaj. I dok možda nije praktično za nas, obične korisnike, sigurno će naći svoje tržište među poslovnim ljudima i ljudima koji mnogo putuju, a nemaju vremena stalno tražiti najbliže utičnice.

MadCatz R.A.T.M.

MadCatz R.A.T.M.Ne, nažalost, nisu maleni transformeri, nego high-tech miševi namjenjeni najtvrdokornijim gamerima. Miševe ove tvrtke karakterizira nevjerovatna podesivnost svakog dijela, tako da i kod R.A.T.M.-a možete stavljati ili vaditi utege, mijenjati tipke i ručno podešavati njihovu osjetljivost.
Sa svojim 6400 DPI laserskim senzorom biti će sasvim dovoljan svakom igraču, a za pogon ovog mališana su potrebne samo dvije AAA baterije. Na računalo se može spojiti putem Bluetootha ili USB-a, a cijela ova priča će vas koštati samo 129 dolara. S druge strane, tko od vaših prijatelja ima ovakav miš? Nitko? Šutimo?

TAGOVIces gadgeti Pebble smartwatch

Komentiraj