Gadgeti

s najvećeg tech sanma

Aside Banners

CES 2013: Najbolje od televizora i računalnih komponenti

Piše , Objavljeno

Nakon mobitela, tableta i gejmerskih platforma, donosimo pregled najmodernijih televizora i računalnih komponenti, koji su i ove godine obilježili CES.

O najboljim mobitelima, tabletima i igraćim platformama predstavljenim na ovogodišnjem CES-u, čitajte u prethodnom nastavku.

Plastic Logic Papertab

Premda tehnički nije niti televizor niti monitor (prije bi bio tablet), uvrstili smo ga u ovu kategoriju. I bome, došao je od nikud i potpuno oduševio sve prisutne.
Papertab je potpuno savitljivi, ultratanki uređaj sa 10,7-inčnim ekranom, kojem je glavni cilj eliminacija papira sa tržišta. U suradnji sa Intelom i Sveučilištem u Queensu, Plastic Logic je razvio uistinu poseban tab(let), koji se sastoji od nekoliko “papira”, od kojih je svaki podešen za određenu aplikaciju. Zamislite prelistavanje digitalnog časopisa pogonjenog sa Intel Core i5 procesorom, gdje na jednoj stranici možete čitati članke, na drugoj te članke slati na Facebook, a na trećoj pisati svoj članak, i to sve jednostavnim savijanjem i izvijanjem stranica. A kad završite, sve to fino zarolate i spremite u džep! Na žalost, trebat ćemo pričekati još barem pet godina dok se ova tehnologija ne komercijalizira, ali definitivno je jedno od najzanimljivijih tehnoloških postignuća ovog sajma.

Samsung 4k TV

Samsung 4k TVSamsungova perjanica kodnog imena UN85S9 je nevjerojatni 85-inčni monstrum s displayem od čak 4K (rezolucija od 4096×2160), namontiran na okvir koji dopušta pomicanje ekrana kako vam paše.
Okvir također sadrži i 120-watni 2,2 zvučni sustav, i ako se nas pita, izgleda malo blesavo, kao ploča u osnovnoj školi. No UN85S9 je svejedno najveći Ultra HDTV na svijetu, s veličinom prosječnog zida nečjeg dnevnog boravka. Također je opremljen 1.35GHz quad-core procesorom, te s četiri HDMI porta i optičkim audiom.

Sharp 8k TV

Sharp 8k TVNismo još uspjeli osjetiti ljepote 4K televizora, a Sharp nam već golica maštu sa svojim 8K televizorima. Koncept su predstavili već prošle godine, a ove godine su svoj prototip još više poboljšali. Što to točno znači? To znači da na 85-inča dijagonale imate toliko kristalno čistu sliku, da je gotovo neprirodno i lagano prelazi u kvazi-3D. To također znači da ovakvi televizori neće doći na tržište još barem pet do 10 godina, jer jednostavno ne postoje mediji koji bi podržavali takvu tehnologiju, a ovi televizori ne mogu reproducirati niže rezolucije (mogu samo 4K, i to digitalnim nadopunjavanjem).

Samsung/LG zakrivljeni televizori

LG zakrivljeni OLEDSamsung i LG su predstavili novi hit među televizorima, a to je zakrivljeni ekran. Oba televizora su supertanki, fleksibilni i bazirani na OLED tehnologiji, koja se nametnula kao glavna tehnologija za display budućnosti.
Modeli su od 55 inča i koštati će oko 10 tisuća dolara, a prvi komadi LG proizvoda će biti isporučeni već u veljači, dok na Samsunge valja pričekati još koji mjesec. I Panasonic se uključio u trku i traži svoj dio kolača sa 56-inčnim modelima, očito se vodeći onom krilaticom da je svaki inč važan. Ne očekuje se da će u idućih par godina napraviti neki veći pomak na globalnoj sceni, ali svakako je tehnologija koju valja uzeti u obzir.

Xi3 PISTON

Napokon je došlo vrijeme kada ćemo i mi PC-aši moći uzdignute glave hodati ulicom i bez srama reći: “Da, ja ne igram igrice na konzolama, nego na PC-u!”
Xi3 je u suradnji sa tvrtkom Valve (izgleda da Steam dobro ide) predstavio najmanji kompaktni PC, manji i lakši od bilo koje konzole. Jedna od glavnih značajki je mogućnost zamjene bilo kojeg dijela, i to prilično jednostavnim plug&play sistemom. Za sada se ne zna niti kakav će hardveraj pogoniti Pistona, niti kolika će mu biti cijena, no zna se da će biti jedna prava mala revolucija u gejmerskom svijetu.

Gigabyte Thin Mini-Itx matična ploča

Gigabyte Thin Mini-Itx matična pločaIstina, nije glamurozno kao 8K Ultra HD televizori i računala koja stanu na dlan, ali ovakve tehnologije omogućuju običnom pučanstvu da drži korak s ultramodernim tehnologijama koje može gledati samo na fotkama.
Ova iznimno malena i tanka matična ploča namjenjena je uporabi u all-in-one računalima i za do-it-yourself korisnike, koji nemaju neko pretjerano znanje o svim tim komponentama, a htjeli bi imati solidno, maleno računalo. Stoga je i cijena prikladna tržištu, a kada izađe krajem siječnja, koštati će otprilike oko 100 dolara. Imati će samo jedan PCI Express slot, tako da možete zaboraviti stavljanje bijesnih grafičkih kartica i igranja novijih igrica. S druge strane, za 300-tinjak dolara, koliko bi trebalo doći cijelo računalo temeljeno na ovoj matičnoj, korisnik dobiva i više nego mu je potrebno.

TAGOVIces gadgeti

Komentiraj