Gadgeti

Aside Banners

Commodore 64

Svi ga znate kao "kralja dnevnog boravka", njegovu neizostavnu hrpetinu "eksesorija" kao što su: adapter, dva džojstika, kazić, tridesetak kazeta s igrama čije ste nivoe morali učitavati jedan po jedan, šarafciger, a ako ste bili baš najveća manga, imali ste i disketnu jedinicu i module s Turbom.

Piše , Objavljeno

Da, baš kao što i naslov kaže, to je on, Master of The Universe, njegovo Veličanstvo… Commodore 64!

Povijest

Siječanj 1982., Consumer Electronics Show u Las Vegasu, C64 doživljava svoju premijeru. Bio je predstavljen kao ultimativna igraća konzola, ali i kućno računalo koje je u stanju zadovoljiti sve vaše potrebe i u to vrijeme cijena mu se kretala oko 600 dolara, dakle, prava sića. A tako je i bilo, upravo je cijena Komodorac tržišno stavila prije Atarija i to u ravnopravnu utrku s IBM PC i Apple 2. Zanimljivo je spomenuti da je u vrijeme izdavanja C64 bilo jače računalo od bazne verzije PCa i Applea, no popušili su zbog mogućnosti nadogradnje niže spomenutih.

Ovo čudo tehnike radne memorije od 64kb i procesorske snage od nepunih megaherc (u PAL verziji) u to je vrijeme žarilo tržištem kao danas Playstation. Jednim dijelom to mogu zahvaliti agresivnim reklamama kojima su doslovno napadali konkurenciju i obećavali kako će ih tržišno “požderati”.

Iako je cijena bila najvažniji faktor u cijeloj priči, Spectrum koji je cijenom bio daleko pristupačniji od C64 nije se mogao nositi sa imidžom i famom koja je stvorena oko C64 kao najboljeg po pitanju zabave. I to je bila istina.

Atari je imao istu kvalitetu, ali bio je skuplji. Spectrum i Amstrad bili su lošiji što se tiče snage i kvalitete igara, a IBM i Apple svoja računala ionako nisu reklamirali kao računala namijenjena isključivo za igranje.

Kraj priče

Unatoč popularnosti, pristupačnoj cijeni, dodatnoj opremi, hit-igrama i cjelokupnoj avanturi samog procesa loadiranja igara koja je ponekad uključivala i alatke, Commodore 64 prestaje se proizvoditi 1994. a njegova kasnija verzija C128 (zanemarivo jači) propala je još i ranije (1989.). Razlog je financijski krah Commodorea kao tvrtke i prelazak tvoraca zabavnog softwarea na platforme kao što su PC i Aplle Macintosh.

No, Commodore i dalje jaše jer od ove se godine firma ponovno bacila na računala namijenjena isključivo gamingu. A nama sklonim nostalgiji, uvijek ostaje sjećanje na bezbrojne sate igranja… Sve dok se adapter ne rastopi!

(Prisjetite se legendarnih:International Karate, Last Ninja, Great Giana Sisters, Green Beret, Vendetta, Gauntlet, Summer, Winter, Aussie & California Games, Kung-Fu Master, Target Renegade, Rick Dangeorous, Pipeman, Barbarian, Ghost N Goblins, Turbo Out-Run, Platoon, Wonderboy, Arkanoid i mnogih drugih)

TAGOVIcommodore nostalgija računalo

Komentiraj