Gadgeti

mp3 playeri su sve!

Aside Banners

Da, koristim mp3 player u 2018. godini, trebaš i ti – evo ti pet komada koji će ti promijeniti život

Piše , Objavljeno

Slušaš Olivera na svom smartphoneu i mobitel ti ne preživi do navečer? Zvuči kao slučaj za šaltanje na prijenosni audio player. Čuvaj bateriju, prostor na smartphoneu ostavi za previše fotki hamburgera i sladoleda, živi slobodniji život.

Sjećam se vremena kada sam listao IT časopise i slinio nad Creative mp3 playerima čija je cijena bil 1600 kuna za 256MB prostora. 3 albuma možda. 6 ako ih enkodiraš na super lošu kvalitetu. I izbaciš neke pjesme koje su sranje. Daleko je svijet mp3 playera dogurao nakon toga, ali nakon perioda stagnacije je uslijedio pad.

Disclaimer. Realno – prijenosni audio playeri su u pitanju u ovom tekstu, ali navikli smo tepat im “mp3 playeri”. Deal with it.

Prve zarađene novce sam potrošio na MP3 player. Sonyev NWZ-neki broj. Lijep je život bio s tim uređajem. Baterija je trajala vječno. Nisam neki od trčanja, ali nikad mi nije zasmetao ako negdje kasnim. Toliko sam memorirao uzorke korisničkog sučelja da sam mogao doći do željenog foldera tipkanjem u džepu – bez gledanja. Ispao mi je hrpu puta i nikad mu se ništa nije dogodilo. Sve do jednog kobnog dana… To prekrasno stvorenje je umrlo tragičnom smrću jer je ostavljen pored orošene čaše s ledenom vodom. Utopio se u lokvi nemara.

Otada sam ih prošao puno. Neki su umrli. Neki su mi se prestali sviđati. Neke sam proslijedio u drugo vlasništvo. Treba dijeliti to veselje glazbe. Jednog još uvijek čuvam. I neću lagati – glazbu često slušam na smartphoneu zbog streaming servisa koji olakšavaju stvaranje playlista, ali MP3 player je uvijek u pripremi kada smartphone bude kritičan s baterijom – što se događa stalno. I star je 8 godina. Baterija još uvijek zauvijek traje. Da skejtam s iPhoneom u džepu, pad bi me još više bolio jer bi predstavljao ogromnu mogućnost da se ekran razbije u tisuću komadića. S playerom se to ne događa. Preživi i gore stvari. Uvijek spreman. I nema ometanja notifikacija dok slušaš glazbu. U tom si svijetu i nema van – sve dok sam/a to ne poželiš.

Da ne bude da lažemo (iako smo ovo mogli iskopati s interneta potpuno rendom – ali vjerujte nam da nismo. wink wink):

Screenshot_6

“MP3 player u 2018. godini? Wow!”

Slatke cure dropaju ovakve komentare na Instagram storije o resetiranju mp3 playera.

Dobiješ instant OG hipster bodove ako koristiš MP3 player u 2018. jer tko još koristi specifičan uređaj s jednom jedinom namjenom pored silnih smartphonea koji mogu stvarno sve? Evo ja.

Prije 10 godina su MP3 playeri bili najvažnija stvar u svijetu slušatelja glazbe. U to vrijeme kad sretneš nekog sa slušalicama – ZNAŠ da ima isključivo glazbeni uređaj kako bi slušao glazbu i zanima te što ta osoba sluša jer pretpostavljaš da ima nečeg dobrog u tim ušima. Od pojave smartphonea, svi imaju slušalice, sve je kežual, a zapravo se sada i bojiš pitati što netko sluša u datom trenutku jer bi svemir mogao eksplodirati od gvaša globalnog neukusa.

Još jedan paragraf počinjemo istom konstrukcijom.

Prije 10 godina su MP3 playeri bili itekako zastupljeni na tržištu – od low-end USB stickova za tristotinjak kuna preko malo kompleksnijih čuda pa sve do iPod toucha. Danas? Teško da ćeš pronaći jeftin, dedicated mp3 player. Čak i Sonyjevi USB stickovi koštaju oko 500 kuna. Ali isplati se. Kasnije ćemo reći i zašto.

Glazba na smartphoneu zauzima prostor i troši bateriju. A trebaš taj uređaj za skrolanje Instagrama, gledanje Youtube videa i ostale važne taskove koji ti okupiraju dan.

Kupi mp3 player. Da. U 2018. godini.

Možeš kupiti i jeftini smartphone isključivo posvećen sviranju glazbe – ekvivalent je iPod touchu po funkcijama, ali nit je zvuk nešto niti će baterija trajati dugo. Malo je tlaka downloadati glazbu i prtljati s njom po hard-diskovima, ali izdrži se. Uostalom – svaki čovjek treba glazbe na svakom uređaju u slučaju kad nestane Interneta! Što će se nekada dogoditi, gledali smo South Park.

MP3! MP3!

Dobre slušalice i dobar audio player! Sve što nam za sreću treba.

Evo nekoliko modela koje si možeš pogledati ako razmišljaš o važnoj životnoj promjeni.

Sony NW-A45

sony a45

Dolazi u dvije verzije – od 16 i 64 GB. Proširiv SD karticom. Baterija traje do 45 sati. Možda najbolji midrange izbor. Jednostavan, ponosno nosi taj Walkman logo i najbliže je klasičnom Walkmanu što možeš pronaći u 21. stoljeću.

Cijena: 239 dolara

Sandisk Clip Sport Plus

sandisk

Ništa posebno. I baš zato ih volimo. Imaju kopču pa nema brige oko toga gdje ćeš s njima, dovoljno su maleni i možeš ih zakačiti gdjegod. Baterija fino traje, dolaze u nekoliko različitih boja. Moraš uzeti baš ovu Plus verziju da imaš i Bluetooth povezivost kao želiš slušalice bez tlake s kablovima.

Cijena: 45 dolara za verziju od 16GB

ONKYO DP-X1

onkyo

Fizički gumbi. To volimo. Dolazi s 32 gigabajta prostora za glazbu + microSD utorom. Jedinstven dizajn, možda baš njega trebaš. Očito je da je operativna podloga Android, ali to ti ne bi trebalo smetati uopće.

Cijena: nemalih 550 dolara

FiiO X7 Mark II

fiio

Vrhunski zvuk u koji se kunu svi, ali je glomazan i skup. Ako želite najbolje na tržištu i spremni ste to platiti, potraga je završena. 54 GB mjesta, može se proširivati toliko da na kraju možeš završiti i s 570GB glazbe – što dobro dođe ako slušaš losless kodeke.

Cijena: ogromnih 650 dolara

AGPTEK M20S

agptek

Dolazi s 8 gigabajta prostora za pohranu, ali ga možete proširiti microSD karticama. Jeftin je, izgleda odlično, a deklarirano vrijeme trajanja baterije iznosi 28 sati slušanja glazbe.

Cijena: 37 dolara

Ako ti ništa od ovog ne paše, uvijek možeš uzet neki iPod.

Odlični su smartphonei za sve namjene, ali mi volimo svoj mp3 player. Javi jesi s nama, javi što imaš od “oružja”.

TAGOVIaudio player glazba iPod MP3 player multimedija prijenosna glazba

Komentiraj