Gadgeti

Nije loše, ali...

Aside Banners

Profesionalni video, ali s mobitelom? Proveli smo godinu dana s DJI Osmo Mobile 3 i evo što mislimo

Piše , Objavljeno

Nekoć davno smo razmišljali nabaviti akcijsku kameru pa smo otkrili DJI Osmo Pocket. Kratko smo mislili da je to to, ali onda nam je prijatelj rekao da postoje jako dobri gimbali za mobitel.

Jedan link je odveo do drugog linka i tako smo mi stigli do DJI Osmo Mobile 3. U trenutku izlaska je u svom cjenovnom razredu bio zasigurno najbolji proizvod na svjetskom tržištu.

Bila je to ljubav na prvi YouTube pregled. Mislili smo si kako nam ne treba precijenjeni GoPro Hero koji je uglavnom nemiran i pruža nestabilnu sliku ako nije statičan. Ovo je moglo podići našu nepostojeću redateljsku igru na novi nivo.

Nakon što smo pogledali jako puno YouTube recenzija, znali smo da kupujemo Combo verziju ili ništa. Doduše, cijelo vrijeme nas je kopkalo – u čemu je kvaka? Sigurno nije sve tako savršeno kako prikazuju u svim videima.

dji osmo mobile 1

Trebalo nam je vremena da shvatimo u čemu je problemčić, ali na prvu smo bili oduševljeni. Svi videi su bili jako tečni, vodili smo roditelje video razgovorima kroz Zagreb, pomišljali smo postati vlogeri koliko je dobro.

Isprobavši DJIevu Mimo aplikaciju – ostali smo bez daha kada smo vidjeli koliko dobro nas aplikacija samostalno prati uz pomoć gimbala. Ako nam to nije bio vrhunac tehnologije u tom trenutku onda nismo znali što je.

Tu se istovremeno pokazao prvi veliki minus, a to je da se dosta posebnih funkcija gimbala nisu mogle koristiti van njihove Mimo aplikacije. Gumb za snimanje koje se nalazi na gimbalu nam stoga gotovo nikada nije u uporabi, baš kao i slider za zoomiranje.

djimo osmo mobile 34

Drugi veliki minus je bio taj što sama Mimo aplikacije nudi određene opcije samo za iPhone uređaje. Taj pristup koji imaju mnogi nam se nikada nije sviđao jer Apple nije sve niti je najbolji.

Na sve to smo zažmirili i snimali s Filmic Pro aplikacijom ili Open Camerom, a to su ujedno i dvije najbolje aplikacije za snimanje.

Naučili smo što koji motor radi u svojoj rotacijskoj osi, kad koji i kako zaustaviti, kakav efekt postići, kada dopustiti mobitelu da se kreće u suprotnom smjeru tako da ga samo okrećemo, a da to izgleda glatko i kada mobitel “zamrznuti na mjestu” dok primjerice brzo hodamo.

Naišli smo na problem da se gimbal ne može koristiti kao statičan stativ jer se iz nekog razloga gimbal uvijek lagano kreće. Pokušali smo ga više puta kalibrirati i sve, ali uvijek će vući u jednu stranu. Navodno je to trenutni nedostatak nedovoljno razvijene tehnologije.

dji osmo mobile 3 3

Kako je naš snimateljski apetit rastao, tako se povećavao i naš arsenal dodataka za snimanje s pametnim mobitelima.

Nabavili smo si 16mm širokokutnu leću i jednu macro leću. U tom trenutku smo naučili nešto o najvećem problemu ovog gimbala o kojemu nitko nije progovarao. Taj problem je njegova nosivost. Na listi maksimalne nosivosti gimbala za mobitele na kojemu se nalaze 20 proizvoda, Osmo Mobile 3 je tek 19. po redu. Njegova nosivost 200 grama plus/minus 30 grama.

Drugim riječima, što god dodatno stavite na mobitel – Osmo Mobile 3 će imati jako puno problema jer prosječni mobitel sam po sebi teži između 180 do 220 grama.

Na svu sreću, postoje pametni ljudi koji su smislili rješenje za taj problem, a to je tvrtka Ulanzi iz Kine. Oni su razvili tzv. counterweight odnosno male utege koje stavite na gimbal kako bi se mogao mobitel izbalansirati dok je na njemu leća. Bitna informacija, svu dodatnu opremu koju smo kupili, kupili smo također od njih.

To nažalost nije u potpunosti “zacijelilo ranu” jer se zna dogoditi da pri bržim pokretima motori samo odustanu i isključe se, a mobitel krene visiti kao… Visibaba, ali ti mali utezi su bili dovoljno dobar flaster.

osmo mobile 3 2

Sve u svemu, Osmo Mobile 3 je ono što prikazuju na svojim reklamama – gimbal za pametne mobitele kako biste na brzinu snimili neki cool kadar za vaše društvene mreže, nekakav casual vlog i slično. Za nešto ozbiljnije ne bismo preporučili ovaj gimbal. Ne kažemo da to nije moguće s mobitelima, ali ovaj gimbal jednostavno nije za to. Preporučili bismo prije uložiti još 700 kuna i onda kupiti Zhyun Crane M2 – on će izdržati puno više toga.

Za nekakve jednostavne, brzinske snimke za vaš društvene mreže gdje live streamate baku kako plete ili super cool Tik Tok radim-vratolomije-i-plešem video – Osmo Mobile 3 je dovoljno dobra opcija. Kompaktan, dobra baterija, dovoljno dobre postavke u Mimo aplikaciji s jako cool funkcijama.

P. S. ako netko uspije nositi Osmo Mobile 3 u džepu kao što su reklamirali, neka nam samo kaže koji broj hlača nosi jer je nama to nemoguće napraviti.

TAGOVIDJI Osmo Mobile 3