Gadgeti

Aside Banners

EU protiv iskopčavanja “pirata”

Iako neke članice Unije, prvenstveno Francuska i Velika Britanija, već provode ili uvode mjere kojima bi se spriječilo dijeljenje materijala pod copyrightom na Internetu, Europski parlament odbacio je prijedlog da se takvim korisnicima ukida pristup Internetu.

Piše , Objavljeno

Parlament je pozvao zemlje članice da “izbjegavaju mjere koje bi bile u sukobu s građanskim slobodama i ljudskim pravima”. Izgleda da u dobroj, staroj Europi stvari ipak nisu otišle tako daleko da se korisnici Interneta dijele na “zaslužne i nepoćudne”. Naravno, zaključak Europskog parlamenta vrijedi samo kao preporuka i načelna politika i ne obvezuje zemlje članice.

Francuska je nedavno počela pripremati prijedlog zakona prema kojemu bi korisnici koji dijele sadržaj zaštićen autorskim pravima mogli biti “iskopčani” nakon trećeg “prekršaja”, iako to smatraju samo prijelaznom mjerom u kojoj bi “industriji” dali priliku da pronađu poslovni model prilagođen današnjim načinima komunikacije i distribucije takvog sadržaja.

I bez njihove pomoći, u međuvremenu, troma zabavna industrija ipak je počela nalaziti načine kako će spriječiti odljev sve većeg broja dolara, eura i drugih valuta iz svojih džepova. Nadamo da se njihovi planovi neće prelamati preko leđa korisnika i ISP-jeva koji bi prema francuskom modelu trebali glumiti “copyright policiju, tužitelja i sudiju”.

TAGOVIcopyright eu europska komisija europski parlament francuska pirate bay pirati zabrana

Komentiraj