Gadgeti

Haj tek hortikultura

Aside Banners

Gadgeti za prave i vrtlare amatere

Baci oko kroz prozor i skuži te sunčane zrake - osim ako je noć ili kiša pada, pa onda nemoj... Kako god, vrijeme je da se uzgoji neka opaka zelenjava, bilo vani ili unutra.

Piše , Objavljeno

‘Zelene’ aplikacije

Prije nego li se bacimo u okopavanje, gnojenje i ine zemljoradničke aktivnosti, moramo se hortikulturno obrazovati. To ćemo učiniti na trendy, moderan način. Budući da ste svi nabavili iPhoneova, Androide i druge mobilne uređaje pametnije od vas samih, vrijeme je da im nađete neku svrhu, uz igranje tetrisa i držanja po stolovima u bircevima. Evo par aplikacija koje će vam pomoći da ispadnete pametni kada zaskočite tetu u sjemenarni.

Garden ToDo (iPhone, iPad, iPod)

Jedna od najboljih vrtlarskih aplikacija na tržištu, tako barem kažu. Garden ToDo pomoći će vam da odredite i upamtite što sve trebate učiniti po vrtu. Nakon što podesite listu, možete ju opremiti fotkama, dodati podsjetnike za zadatke, sortirati…
Gaden ToDo 1,99 $

Grow Jurnal (Android)

U besplatnoj verziji ova aplikacija ponudit će vam informacije i savjete kako vrt održati zdravim i bujnim i omogućit vam da bisere vrtlarske mudrosti sipate ko iz rukava. Uz nadoplatu u iznosu od dva dolara, moći ćete sejvati fotke svoje biljadi, te uživati u gomili informacija koje nisu dostupne bijednicima koji koriste besplatnu verziju. Aplikaciju u punoj snazi možete i probati u demo verziji.
Grow Jurnal (free)

Kućni vrtlari

Ako vas roditelji nisu ‘blagoslovili’ vikendicom u rurarlnijim krajevima, ili sa svojih deset prstića niste zaradili za kuću s okućnicom pa čamite u stančiću s balkonom metar s metar, to ne znači da je svijet vrtlarstva za vas zatvoren.

Ukoliko ste upoznati s principima hidroponije, kužite kako stvar funkcionira i da u svojem sobičku možete imati pravu malu plantažu… nemojte da vas mašta predaleko odvuče. Tehnologija ima svoje pobornike i protivnike, ali nije na nama da sudimo, nego da vam predstavimo gadgete koji će vam omogućiti da imate vlastitu zelenjavu.

Hidrofarma

Ova hidrofarma ima vlastiti sustav za grijanje i kontrolu vlažnosti te u njoj možete zasaditi do 72 sadnice. Stanica je pokrivena pa će bilju osigurati idealne uvjete za rast. Na Amazonu ju oženite za svega 27 dolara.
Idealno za mini travnjak kojeg ćete kositi svojom mini kosilicom i na kojemu ćete primati svoje mini prijatelje.
Hydrofarm CK64050 (27$)

Click and Grow

Ako je vjerovati ekipi koja je složila ovo čudo, s ovim gadgetom više nikada nećete trebati zalijevati, gnojiti ili ulagati bilo kakav dodatan trud u uzgajanje kućnog bilja. O svemu će se brinuti senzori, mikroprocesori i poseban softver. Jedino što mu treba jesu četiri AA baterije i Clikc and Grow će sam od sebe ispucavati biljku za biljkom i to iz posebnih ketridža u kojima se nalazi sjemenje i hranjive tvari.
Click and Grow još nije u prodaji, ali narudžbe se primaju na službenom sajtu.
Click and Grow (59 €)

AeroGarden

Evo spravice koja izvrsno kombinira našu ljubav prema gadgetima s onom prema zelenjavi. Em što izgleda odlično, em što omogućuje uzgoj biljaka koje mogu biti i do 60 centimetara visoke, što je idealno za… pa, rajčicu.

AeroGarden nudi čitav niz različitih modela, različitih boja, obima i visine, pa se tako kreću i cijene:od stotinjak dolara za osnovni, pa do 230 zelembaća koliko valja izdvojiti za gore opisani, visoki model.
AeroGarden (100 – 230$)

USB plastenik

Nešto manje ambiciozan, ali vrlo praktičan za ured, je USB Greenhouse, koji se, jelte, putem USB-a prikopčava na komp i tako dobiva potrebno svjetlo i toplinu… naravno, ako je komp uključen. Nema šanse da zanemarite svoj vrtlarski projekt budući da će vas USB Greenhouse putem kompa podsjetiti kada cvjetiću treba vode.
USB Greenhouse (43$)

Za prave vrtlare

Ovaj dio posvećujemo pravim vrtlarima, onima koji ekšli imaju vrt, znači barem koji kvadrat okućnice. Poučeni iskustvom, kada su hortikulturne aspiracije u pitanju, ukoliko niste u penziji, bolje je krenuti skromno. Koji grmić, malo zelene salate, pokoja tikvica… Keep it Simple stupid!

EasyBloom 1000 Plant Sensor

Za sve vrtlarske n00bove ovo je apsolutni mast hev gadget, ali bit će izrazito koristan i za stare lisce. Spravica iza simpatične, nevine vanjštine krije pravu zvjer opremljenu raznim senzorima i čitavom bibliotekom vrtlarskog znanja.
EasyBloom mjeri temperaturu, izloženost suncu, vlagu u zemlji i zraku te na osnovi tih podataka izrađuje detaljnu analizu okoliša te sugerira koje tlo i lokacija odgovara kakvoj biljci. Brijemo da je upuštanje u zemljoradnju bez ovog gadgeta u 21. stoljeću naprosto nezamislivo!
U svojoj bazi podataka EasyBloom čuva informacije o više od pet tisuća biljaka, a prikupljane su od istaknutih uzgajivača.
EasyBloom (70$)

Tank S

Za kraj nešto za prave vlasteline čiji se travnjaci u nedogled prostiru hrvatskim krajobrazom. I dok nam oko krstari impresivnim specifikacijama ovog uređaja, umom smo već na nekoj livadi, pred nama minimalno 200 ari prostora okupiranog mrskim korovom. ‘Proklet da si!’ promrsimo kroz zube, i sa zluradim smiješkom u slobodnom kutu usana, dok drugi je zauzet držanjem čačkalice, uskačemo u kožno sjedalo ovog tenka.
Dok mazimo njegov ergonomski oblikovan volan i s lakoćom izvršavamo prvi ‘zero-turn‘, pod guzicom osjećamo brundanje 37 konja zauzdanih u ovo čudo mehanike. Pivo zataknuto u držač čaša inkorporiran u naslon za ruku u valovima prenosi vibracije dok noževi kosilice počinju brujati i prvi snopovi korova padaju žrtvom napretka. Grohotni ‘Muahahaha‘ nadjačava zvuk motora i odzvanja našim kraljevstvom i gubi se u daljini.
Tank S (15.000$)

TAGOVIaplikacije gdgeti hidroponija kosilica vrt vrtlarstvo

Komentiraj