Gadgeti

Friško iz Gugla

Aside Banners

Google Play – glazba, filmovi, knjige i aplikacije na jednom mjestu

Novi servis, Google Play, integrira neke prijašnje, kao što su Android Market i Google Music, te tako postaje središte Googleovog multimedijalnog univerzuma.

Piše , Objavljeno

Google je pokrenuo novi centralni servis za kupnju aplikacija, glazbe, filmova i knjiga, kao nasljednik dojučerašnjeg Android Marketa. Nazvavši ga samo Play, Google želi naglasiti da se ne radi o sadržaju isključivo za korisnike uređaja na Android platformi, jer sve usluge dostupne su i putem Weba. Nebitno je gdje kupujete sadržaj – na uređaju ili Webu – sinkroniziran je kroz sve platforme.

Kad kupite, primjerice, pjesmu putem Weba, odmah je dostupna i na mobilnom uređaju ili tabletu – uključujući i aplikacije. Moguće ih je instalirati putem Google Playja na Webu bez da dotaknete svoj uređaj. Kupljen sadržaj spremljen je u cloudu, odnosno ne troši fizički prostor na uređajima, te se može neograničeno streamati bilo gdje i bilo kad.

Naravno, kupljenu glazbu i ostali sadržaj moguće je pohraniti na samim uređajima, za preslušavanje i bez pristupa internetu. Filmovi, iliti Google Movies, zasad funkcioniraju na principu iznajmljivanja — korisnik ima 24 sata da pogleda film za oko 4 dolara. Koristeći prednosti cloud servisa, Google će omogućiti korisnicima da “u oblak” pohrane do 20.000 svojih pjesama.

Nadogradnja na uređaje stiže odmah, za sve one koji imaju Android OS od verzije 2.2 nadalje. Google Play Store, iliti bivši Android Marketplace, i dalje je dostupan u nekih 130-ak zemalja, ali Music, Movies i Books servisi zasad su dostupni u SAD-u i rijetkim zemljama. Zbog toga će korisnici u ostalim državama, uključujući i Hrvatsku, primjetiti tek minimalne, uglavnom kozmetičke promjene. Nemojte držati dah čekajući ove nove usluge kod nas…

TAGOVIandroid Android Market Filmovi glazba google Google Play Knjige

Komentiraj