Gadgeti

Na sajmu u Berlinu iliti…

Aside Banners

IFA 2012: hladnjaci koji govore, super televizori i ostali gadgeti

I dok u Južnoj Koreji vjerojatno igraju igrice po holodekovima, u Japanu se teleportiraju na posao, a u Americi već kampiraju pred Appleovim dućanima čekajući peticu, mi u Europi uvijek nekako izvisimo. Da ne pričamo o Hrvatskoj…

Piše , Objavljeno

Mala je utjeha što se najveći svjetski sajam elektronike i računalstva, CeBIT, odvija upravo u Europi, točnije u Hanoveru. Ali daleko je ožujak i daleko je Hanover. Stoga smo, barem virtualno, posjetili jedan drugi sajam elektronike, i to berlinski IFA sajam, koji osim na modernu potrošačku elektroniku, stavlja veliki naglasak i na onu kućansku.

Puritanski hardware geekovi će na trenutak prestati u svojim nastojanjima da križaju Samsungov i Appleov mobitel (takozvani Sample™) i reći da to ne vrijedi, ali ako mi frižider predloži šta da jedem, kupi namirnice koje ni sam nisam znao da treba kupiti i uz to sve me još i pobijedi u šahu dok čekam da mi napravi frappe, rekao bih da je to jedan prilično cool frižider. Pa evo nekoliko novina sa netom završenog IFA sajma elektronike.

Samsung Galaxy Note II

Samsung Galaxy Note II

Samsung Galaxy Note II


Nakon što su iskeširali milijardicu već (pre)bogatom Appleu, u Samsungu ne miruju. Samsung Galaxy Note II je nasljednik istoimene mrcine za koju mnogima od nas ni danas nije jasno kako je postala toliko popularna. Nova verzija ima svakakva čudesa, poput 5.5-inčnog Super AMOLED HD ekrana, Android OS-a u Jelly Bean verziji i S-pen olovke. Pogoni ga quad-core processor na 1.6GHz sa 2GB RAM-a ,a 8 megapikselna kamera slika.

Haier interaktivni hladnjak

Haier interaktivni hladnjak

Haier interaktivni hladnjak


Evo nešto malo zanimljivijeg prototipa za sve one kojima je središnje mjesto u kućanstvu rezervirano za hladnjak (čuj, kome nije!?). Ovo čudo, inače samo jedan segment Haierovog interaktivnog kućanstva, ima cijelu prednju stranu osjetljivu na dodir, tako da kad ju pritisnete, postaje prozirna, omogućavajući vam da vidite što ima unutra bez da otvarate sam hladnjak. Hladnjak se može povezati sa pametnim telefonima baziranima na Androidu, te vas obavještavati kada kojim namirnicama istječe rok trajanja, i kojih namirnica fali. Također vam, na osnovu namirnica koje se u njemu nalaze, nudi i recepte za pripremu. Ako postoji verzija s opcijom senzualne masaže, uzimamo!

Sony 84-inch 4K TV

Sony 84-inch 4K TV

Sony 84-inch 4K TV


E ovo je već nešto za čime se isplati pustiti koju slinu. Sony je predstavio mrcinu (premda ih je LG pretekao za par dana sa svojim Ultra definition 3D TV-om) koja na svoja 84 inča može prikazati nevjerojatnih 4076×3072 piksela. Za usporedbu, standardni HD ih ima 4 puta manje.

Naravno, ovaj LED TV dolazi sa mogućnošću 3D prikaza, ima dugačke vertikalne zvučnike, internet i sve što biste htjeli imati, ali vrlo vjerojatno nećete dočekati još barem 10-ak godina. Realno gledajući, šta bi i gledali na njemu, Ružu vjetrova?

Samsung Ativ S

Samsung Ativ S

Samsung Ativ S


A, nismo još gotovi sa Samsungom (dečki iz Samsunga, račun stiže poštom!). Taman su nas malo razočarali prilično dosadnim mobitelima, kad evo nešto stvarno novo. Ativ je prvi smartphone kojeg pogone novi Windowsi 8 (svi su željno isčekivali Nokiu i njenu verziju, ali prvi je uskočio Samsung – eto im sad nove tužbe..).

Specifikacije su manje više standardne:4.8-inčni Super AMOLED HD ekran, 1.5GHz dual core, 8-megapikselna kamera i verzije sa 16 i 32GB prostora. Kao što rekoh, hoćemo holografe!!!

Haier Eye TV

Haier Eye TV

Haier Eye TV


Ne bave se Kinezi samo hladnjacima, čudesa rade i s televizorima. Sve što trebate napraviti je sjesti ispred senzora, kalibrirati ga (ili sebe, kako god vaš elektronički gospodar želi) i za nekoliko trenutaka imate mogućnost upravljanja televizorom vlastitim očima (!).

Tehnologija je za svaku pohvalu, ali budimo iskreni:koliko lijen čovjek mora biti da mu je teško stisnuti gumb ili dva? Uz ovakve tehnologije definitivno ćemo postati rasa Huttova (ovih od kojih je i Jabba, ako netko nije pohvatao).

TAGOVIgadgeti hladnjak IFA sajam

Komentiraj