Gadgeti

Za lakše snalaženje

Aside Banners

Koja je razlika između LCD, LED, OLED i plazma televizora?

Piše , Objavljeno

Koliko puta ste se našli usred rasprave o tome je li bolji LCD ili plazma televizor? I koliko puta ste samo kimali glavom, nemajući pojma što to ljudi oko vas pričaju? E pa u nekoliko idućih minuta vašoj agoniji će doći kraj…

Da, znamo, mrsko vam je potrošiti pol sata čitajući na wikipediji o svakoj od ovih TV tehnologija zasebno, pa tražite neko mnogo jednostavnije i bolje rješenje. I mi smo takvi. Zato je ekipa s kanala Techquickie napravila kratki tro-minutni video u kojem simpatični (i pomalo čudni) momak imena Linus, objašnjava razliku između LCD, LED, OLED i plazma televizora.

Linus ne ulazi previše u detalje, ali daje osnovne podatke o svakom od ovih tipova televizora, sasvim dovoljno da idući put kada se povede rasprava na ovu temu možete uskočiti s nekom replikom, umjesto da kao telac gledate u prazno. A tko zna, možda pomogne i kada vam neki trgovac pokuša uvaliti 90-inchni LCD za 399 kuna, kuneći se da je to nešto najbolje na svijetu.

Ukratko, situacija je sljedeća: LCD televizori su jeftini i dobri za gledanje po danu, LED televizori su nešto skuplji, ali daju bolju crnu boju (možda se na prvi pogled čini trivijalno, ali kvaliteta i ‘jačina’ crne boje je jedna od najvažnijih karakteristika televizora), plazme također daju dobru crnu boju, ali su slabije kod dobro osvjetljenog prostora, dok su OLED uređaji mnogo skuplji, ali imaju znatno oštriju sliku i kvalitetniju crnu boju od ostatka konkurencije.

Premda nakon ovog kratkog videa nećete moći ući u neku žešću raspravu sa pravim tech-geekovima, neke stvari su ipak malo jasnije. Sljedeće što želimo jest da nam netko u tri minute objasni razliku između svih 10.000 različitih vrsta kablova i zašto ih dovraga ima toliko?

TAGOVIlcd led plazma tv

Komentiraj