Gadgeti

Aside Banners

Logitechove HD web kamere

Video chatanje vam pati od loših detalja? No more! Logitech je izbacio seriju HD web kamera koji će vam napokon fokusirati online brbljanje

Piše , Objavljeno

Mada ne vidimo pretjerani razlog zašto bi trebali jedni druge gledati u visokoj rezoluciji ne bi odradili svakodnevnu rutinsku komunikaciju, ali ljudi koji su probali HD video chat, ne mogu više nazad. Kuže to i proizvođači web kamera koji su počeli šibati HD, a među njima odsad posebno strši Logitech sa svoja četiri modela.

HD pro webcam c910

HD pro webcam c910

Najskuplji, HD Pro Webcam C910, snima u opakih 1080p HD-u, fura video chat u 720p, ima stereo mikrofon i leće Carl Zeiss Tessar. Na tržište dolazi u kolovozu po cijeni od 99 dolara. Ostali modeli koštaju 59 (C510), odnosno 49 (C310) i 39 (C270).

Oklop kamere složen je od visokosjajne plastike i s par gumenih dijelova te C910 i izgledom odgovara svojoj cijeni. Kamera može ili stajati na postolju ili biti zakvačena za ekran. Pomiče se lijevo ili desno za oko 45 stupnjeva, ima autofokus, a i automatski zumira lice te ukoliko se malo i pomičete objektiv vas neće ispustiti iz središta kadra.

Za chat je predviđeno korištenje Logitechovog softvera, a ukoliko želite chatati u HD-u preko Skypea, zasada ništa od toga. Naime, Skype je za HD video vezu odobrio isključivo kamere koje imaju video procesor na sebi – ne bi li se rasteretio kompjuter. Možda odustanu od tog uvjeta u nekoj budućnosti, no istina je da će vam snimanje s Logitechom u visokoj rezoluciji pojesti popriličnu procesorsku snagu.

Problem je i u automatskom transkodiranju snimljenog videa. Trenutni Logitechov softver obavlja posao prilično šlampavo – konačni fajl ima bitrate od oko 2Mbps, pomalo je kockast, ali (kao da je to danas neka prednost s diskovima od nekoliko terabajta) zauzima malo prostora na hardu.

Ako već moramo napraviti preporuku, drukamo za nešt slabiji model, C510, koji će koštati skoro upola manje i ne snima u 1080p, već u 720p HD-u. Ako ne mislite web kamerom snimati nastavak Avatara, reći ćemo – i više nego dovoljno.

TAGOVIhd kamera logitech web kamera

Komentiraj