Gadgeti

leti, leti, leti...

Aside Banners

Nosivi dronovi iliti renesansa uhođenja

Piše , Objavljeno

Minijaturni helikopteri s HD kamerama što polijeću i slijeću s ruke da bi zabilježili okolinu prava su poslastica stalkera, špijuna i, vjerojatno, pedofila. Ne znamo što bismo mislili…

drone-698564_640

Kažu da je s 2015. godinom došlo već do post-smartfone ere što nekako predstavlja početak nove ere virtualne stvarnosti. Naočale, kacige i dronovi prvi su proizvodi dostupni svima (za par somova dolara) koji će nam proširiti stvarnost i dati novu percepciju svijeta kakvu smo dosad mogli uglavnom vidjeti na teškim psihodelicima.

These Drones Are the Next Generation of Wearable Tech from Futurism on Vimeo.

Čini se da su tehnologije medija zapravo pogoni empatije koji dopuštaju pogled na život i budućnost iz druge perspektive. Kreatori virtualnih svjetova napokon su uspjeli uhvatiti maštu javnosti i pretvoriti je u stvarnost, a smartfoni, virtualne naočale i dronovi kojima upravljamo sa samo dva prsta su sredstva dolaska do toga. Kao što je Terrence McKenna rekao, takve će nam tehnologije omogućiti da dijelimo snove jedni s drugima… Ili ćemo iste krasti od drugih pomoći tehnologija virtualne stvarnosti koje su najavljene dronovima koje nosite kao satove na zapešću, a aktiviraju se i lete na vašu naredbu kako bi zabilježili visoku stvarnost iz ptičje perspektive u visokoj rezoluciji, hvatali naše selfije bez ispruženih ruku i nakaradnih selfie štapova.

Nexie - pola narukvica, pola dron, pola Batmanova beba

Nexie – pola narukvica, pola dron, pola Batmanova beba

Možda će dobar dio zdravih i neokaljanih umova koristiti najbolja ostvarenja brendova FlyBi i Nexie za dokumentiranje ekstremnih pothvata u sportu, možda kakav dobar video materijal za odličan bootleg na festivalu gdje vas sigurno nitko neće moći prokužiti ili za kakav egzibicionizam na vrsarskoj nudističkoj plaži (just sayin’).

Dronovi su, jel, nastali direktno iz smartfonova i razvijeni iz iste tehnologije: isti mikroprocesori i senzori kakve je i sam američki Senat okarakterizirao kao leteće smartphonove. Naravno, i jedni i drugi se vrte oko ideje opsjednutosti primarno sobom, a zatim nekim drugim individuama jer tek kad zadovoljimo svoj ego može nas zadovoljiti netko drugi. Da bi to iskustvo bilo potpuno, svi dosad dizajnirani dronovi imaju svoje aplikacije, što ih također povezuje s najboljim nam stakleno-plastičnim prijateljima, samo što ih posebnima čini kretanje prostorom kojim sami još uvijek ne možemo – zrakom. FLYBi i Nexie su puno zanimljiviji i oku ugodniji od prvih rudimentarnih varijanti poput Flarea koji je bio dizajniran za leteće turneje i snimanja uz pomoć navigatora, a spojen s narukvicom sličnom psećoj ogrlici, te The Breathea koji je bio spojen na rame kako bi se ondje ‘priramio’ nakon pasivnog mjerenja kvalitete zraka.

FLYBi nam je najzanimljiviji od svih ostalih jer je user-friendly dron koji i najmutavije likove s parama čini spretnima u ophođenju ovom trubo-kul igračkom jer polijeće, leti i slijeće uz minimalnu intervenciju korisnika, a što je najbolje, kad se isprazni, sam navigira prema stanici za punjenje prije negoli se u zraku ugasi i kresne na tlo. FLYBi krase tipične funkcije i karakteristike bezveznih dronova, ali i tonystarkovske opcije, pa se njime upravlja uz pomoć daljinskog i aplikacije, a malo čudo snima 1080 HD video kroz 12MP kameru, a naaaaaajbolji je moment navigacija dronom uz pomoć naše glave.

Kako? E, pa, dok ste negdje vani, nosite i tracker-naočale na kojima osim što možete gledati što vam dron snima, navigirate svojom letećom voajerističkom spravicom. Naočale sačinjavaju dvije unutarnje LCD leće. Dron tako može letjeti i lebdjeti u 360 stupnjeva, ali je kontrola glavom limitirana na samo 55 stupnjeva radi potencijalne dezorijentacije (u slučaju neočekivano atraktivnog kadra koji ste škicnuli). Ofkors, sve je to otporno na vodu.

Aplikacija, pazi sad, ima i opciju pilotiranja pa se put letenja može unaprijed ucrtati i definirati, a sama se korigira u slučaju nailaska na prepreku. Svi kojima je pobjeglo u gaćama od sreće kao i nama na ove infose moći će podržati kampanju na Indiegogo-u, a uskoro ga moći i kupiti u paketima za 595$ (samo dron), 1195$ (dron, narukvica i naočale), odnosno 1495$ (dron, narukvica, naočale za praćenje i dvije baterije).

Mogućnosti korištenja su beskrajne i ovise samo o ograničenjima nečije mašte. Mi propagiramo dobre domaće turističke promo-videe (a ne da nam ih obavljaju bekpekeri iz Francuske za polu-pismene Turističke zajednice), nove perspektive na outdoor/public njavu, pogled u tuđe pušnice ili tavane diljem Slavnonije, dok se nadamo da vlasti ne bi bile jednako kreativne u pregledima polja, pašnjaka i uroda.

TAGOVIdronovi gadgeti gopro kamere letjelice

Komentiraj