Gadgeti

Aside Banners

Nova zatvaranja torrent stranica

Ono što se još jučer činilo kao scenarij horror filma iz dana u dan se obistinjuje, jedna za drugom počinju padati torrent stranice i zloglasni (bar u krugu ljubitelja torrenta) MPAA polako dobiva započete sudske bitke.

Piše , Objavljeno

Nakon gašenja Demonoida nije bilo baš previše zabrinutosti, jer ostali torrent provideri postali su oprezniji u promicanju P2P kulture, ali nakon toga uslijedilo je još nekoliko manje važnih stranica te nedavno TorrentSpy koji je predstavljao jednu od najvećih zajednica obožavatelja P2P-a.

Najnovije žrtve koje su pale u srazu s MPAA odvjetničkim timovima su Cinematube.net i Showstash.com koje su morale biti ugašene i kojima je određena ukupna kazna nešto viša od četiri milijuna dolara. Ova odluka je donesena unatoč tome što dotične stranice uopće nisu pružale mogućnost downloada torrent sadržaja, već su samo služile kao search engine za pretragu sadržaja na drugim stranicama.

Budući da MPAA trenutno vodi pravnu bitku i s popularnim ThePirateBay-om koji je ipak malo dublje ogrezao u ”širenju torrent kulture” od već zatvorenih stranica, ostaje upitno kako će im biti naklonjeni švedski sudovi. Ali ako tamo ne budu imali uspjeha sigurno će se u zaštiti autorskih prava moći obratiti i na vrata puno krupnijih riba, jer odnedavno se u tom kontekstu počinje spominjati i Google koji, isto kao i već zatvorene stranice, pruža mogućnost pretraživanja torrent sadržaja ako u njegovu tražilicu upišete prave riječi.

TAGOVIinternet mpaa torrent tužba

Komentiraj