Gadgeti

još jabučnih gadgeta

Aside Banners

Apple osvježio (obojio) i svoju iPod liniju – stigl novi touch i nano

Unatoč tome što su smartphoneovi dobrim dijelom zamijenili "mp3 playere", Appleov iPod s kojim je i započela Appleova revolucija, još uvijek je važan segment američke jabučne pite.

Piše , Objavljeno

Ljubitelji glazbe u pokretu dobro se sjećaju koliko je ovaj uređaj bio popularan u svojim počecima, no eto, godine prolaze, smartphoneovi su preuzeli glavnu riječ te dobrim dijelom udovoljili potrebi izolacije gradske buke omiljenom glazbom. Ipak, u 2012. godini još uvijek ima i više nego dovoljno zainteresiranih kupaca za Appleovu iPod liniju. Nije to više puki glazbeni player – riječ je ulaznom uređaju u Appleov iOS svijet koji nudi brojne mogućnosti, a kako je ovaj tjedan predstavljen iPhone 5 sa šestim izdanjem operacijskog sustava iOS, iPod touch je prvi izbor za sve one koji žele nešto jeftiniji multimedijalni uređaj sa odličnim OS-om. Ajmo onda na novitete.

iPod touch

novi iPod touch

novi iPod touch


Peta generacija iPod toucha je veoma slična petom iPhoneu – ekran je dijagonale 4 inča i rezolucije 1136 x 640 piskela, a sam uređaj teži svega 88 grama debljine svega 6,1 mm. Jedva da ga čovjek osjeti u džepu. Srce novog iPoda je dvojezgreni A5 procesor koji bi trebao ponuditi slične perfomanse onom u 4S izdanju iPhonea, a sve prati i nadogradnja na novi OS.

Ono što će sve potencijale vlasnike novog iPoda razveseliti je bolja kamera – rezolucije je 5 megapiksela, i trebala bi omogućiti poprilično impresivne fotke. Barem se tako u Appleu hvale jer prema njihovim riječima parira onoj koja je ugrađena u iPad 3 te iPhone 4S. Štoviše, i ova kamera biti će u mogućnosti slikati panoramske slike, a 1080p video je također jedna od očekivanih opcija. Ima još određenih tehničkih noviteta, no koga zanima, postoje službene Appleove stranice.

iPod touch pojaviti će se u nekoliko boja (plava, žuta, crvena) te u klasičnoj crnoj i bijeloj formi. Po pitanju cijene, opet ovisi koliko želite slobodnog prostora na svojem uređaju – 32 GB stajati će vas 299$, dok 64 GB 399$. Četvrta generacija iPod toucha ostaje u prodaji u 16 GB i 32 GB-tnoj varijanti, dok ona od 8 GB postaje prošlost.

iPod nano


Ako vam ne treba skup glazbeni svirač s brdom opcija, tu je iPod nano. I njegova linija je osvježena šestom generacijom uređaja, koji će sada dobiti Home tipku poput svoje veće i jače iOS braće. Očekuje nas ekran od 2,5 inča, bluetooth povezivost, FM player te baterija koja bi trebala izdržati 30 sati.

iPod nano trebao bi kao i touch verzija stići u prodaju tijekom listopada, a prodavati će se po cijeni od 149$ uz 16 GB slobodnog prostora. Naravno, očekujte veoma šarenu paletu nano svirača.

Što se tiče shuffle i classic izdanja, promjena baš i nema. Shuffle je dobio samo šarenu paletu boja, dok je classic ostao isti kakav je i bio.

TAGOVIapple iPhone iPhone 5 iPod iPod classic iPod nano iPod shuffle ipod touch

Komentiraj