Gadgeti

Revo... Rezolucija!

Aside Banners

Novi iPad zove se… iPad! Ima mnogo bolji ekran i 4G podršku

Apple je i ove godine odlučio provjeriti koliko je fanova spremno pljunuti nekoliko tisuća kuna za novi uređaj s par hardverskih dodataka.

Piše , Objavljeno

Usput je Apple odlučio zeznuti sve koji su se kladili na naziv novog uređaja – nije ni HD, ni 3 nego jednostavno – iPad. Što nudi novog? Svašta nešta. Za početak, Apple će se dogledno vrijeme hvaliti najboljim ekranom na tržištu – novi iPad dobio je “retina display”, fensi izmišljen naziv za ekran koji je dovoljno dobar da ne možete razabrati piksele. Na 9.7 inča rasprostire se 2048×1536 piksela, što je više (oko milijun piksela) od današnjih Full HD televizora. Doduše, i dalje 4:3.

Novi je i centralni hardveraj, Appleov A5X čipset sadrži dvoglavi procesor i četverojezgreni grafički čip. Prije je bila važna upotrebljivost i “korisničko iskustvo,” ali sad su u Cupertinu nešto raspoloženiji za uspoređivanje tko ima većeg, pa ističu da imaju četiri puta brži stroj od najnovije Nvidijine četverojezgrene Tegre 3. Ne treba sumnjati da će o tome biti mnogo više polemike kad iPad bude podvrgnut testovima…

Od ostalih novosti, tu je snimanje 1080p HD videa novom 5MP stražnjom kamerom – pardon, iSight kamerom – kao i podrška za 4G LTE mobilnu mrežu, ali zasad se radi o čisto trivijalnom podatku za naše korisnike. U teoriji, podržava HSPA+ vezu do 21Mbps i LTE do 72Mbps brzine prijenosa. Sustav glasovnog upravljanja Siri ipak ostaje isključivo namijenjen iPhoneu 4S, ali novom iPadu odsad možete diktirati glasom, a mikrofon je ugrađen na dnu uređaja. Fizički, uređaj se malo udebljao preko zime (ne osuđujemo, događa se), pa je sada 0.6mm deblji i 50 grama teži, ali izgleda gotovo identično. Hardverske novotarije ne bi se trebale odraziti na bateriju – Apple obećaje 10 sati rada, odnosno 9 spojen na 4G mrežu.

Cijene u SAD-u ostaju iste, ali nama su ionako nebitne dok ne vidimo koliko će nas derati doma. Prodaja počinje 16. ožujka na 10 ključnih tržišta, a već 23. ožujka uređaj stiže u dodatnih 26 zemalja – uključujući nama najbližu Sloveniju. Pa ako vam se žuri… U konačnici, najsretniji će biti kupci koji ne inzistiraju na gadgetu s friškim datumom proizvodnje, jer će prve generacije iPada sada pasti u nešto razumnije okvire.

Paralelno s novim iPadom, Apple je predstavio i novu verziju aplikacije za uređivanje fotografija iPhoto, svojevrsni “Photoshop u malom.” Za razliku od samog uređaja, dostupna je već sada po cijeni od 4,99 dolara, a nadogradnja je besplatna za postojeće korisnike.

TAGOVIapple iPad tablet

Komentiraj