Gadgeti

Aside Banners

Panasonic Lumix DMC-TZ5

Kada se prije dvije godine pojavio prvi predstavnik Panasonicove Lumix TZ (Travel Zoom) serije pod nazivom TZ1, u Panasonicu nisu planirali tako redovito nadopunjavanje serije koja stiže do petog predstavnika.

Piše , Objavljeno

Lumix dmc-tz5

Lumix dmc-tz5

Zanimljivo je da svaki novi model dolazi gotovo točno godinu dana nakon prethodnog, slabijeg, predstavnika ove serije. Tako je u ovo vrijeme 2006. došao već spomenuti TZ1, godinu dana ranije TZ3, a sada stiže i najnoviji TZ5. Da ne bi pomislili da je Panasonic odlučio koristiti isključivo neparne brojeve, modeli TZ2 i TZ4 su također ugledali svjetlo dana, ali se radi o ponešto manjim i oslabljenim verzijama TZ3 i TZ5 koje su izašle istovremeno.

No da se ne bismo previše zadržali na povijesti ovoga modela, pogledajmo što to dobroga nudi da ga je Panasonic odlučio predstaviti već u petoj inačici.

Iako na prvi pogled izgleda kao jedan od onih trendy fotića, a ni dimenzije od 103,3 x 59,3 x 36,5 mm i težina od samo 214g ne govore drugačije, ovo je ipak jedan od boljih kompakta koje je moguće pronaći na tržištu.

Simpatičan izgled očito više nije rezerviran samo za fotiće nižih kategorija, jer senzor razlučivosti 9,1 efektivnih MP, optički zoom koji se zaustavlja kod brojke 10X i fokusna duljina od 28 – 280mm vam gotovo garantiraju kvalitetne fotografije, naravno, ako ćemo obuhvatiti kategoriju kompakta. Također je važno napomenuti i osjetljivost koja ide do ISO1600 i dosta velik LCD ekran dijagonale tri inča koji se osim veličine odlikuje i dosta dobrom kvalitetom, jer je lako vidljiv pod jakim osvjetljenjem i iz širokog kuta.

lumix dmc-tz5

lumix dmc-tz5

Najzanimljiviji dodatak, koji se između ostaloga nalazi jedino na ovom modelu iz ove serije, je mogućnost snimanja HD videa, tako da ako ima potrebe za snimanjem video zapisa, uz ovaj fotić vam neće trebati kamera jer hvata video u rezoluciji 1280 x 720 s 30fps, naravno, u 16:9 formatu. Za sve snimljene materijale na raspolaganju je skromnih 27 MB memorije, ali proizvođači digitalaca su nas već navikli da ne očekujemo previše memorije ugrađeno u sam aparat nego se prije valja osloniti na SD i SDHC utore za memorijske kartice.

Sve u svemu, radi se o vrlo dobrom fotoaparatu koji donosi dovoljno novosti od prethodnog modela, a kad se uzme u obzir cijena od 300 dolara, postaje vjerojatno jedan od najisplativijih u omjeru cijene i onoga što nudi.

KARAKTERISTIKE:

Dimenzije: 103,3 x 59,3 x 36,5 mm
Težina: 214g
Senzor: 9,1 MP
ZOOM: 10x optički, 4x digitalni
Fokusna duljina:28 – 280 mm
Osjetljivost: do ISO1600
Formati: JPEG (fotografije), QuickTime (video)
Spajanje: USB 2.0, AV out, HD AV out, DC in
Memorija: 27MB, SD i SDHC utori
Ostalo: detekcija lica, unaprijeđeni MEGA OIS sustav za stabilizaciju slike
Cijena: 300 dolara (preporučena)

TAGOVIdigitalni fotoaparat DMC-TZ5 kompakt lumix panasonic

Komentiraj