Gadgeti

predstavljena je?

Aside Banners

Playstation 4 (ni)je predstavljen

Piše , Objavljeno

Prije sedam godina je izašla poznata “trojka” koja je bila najdraži dio dnevnih soba, a sinoć je “otkrivena” next gen Playstation 4. Saznajte zašto se osjećamo prevareno, a nismo još ni lipe iskeširali.

sony playstation 4 najavaToliko praznog pjesništva o tehnologiji nismo vidjeli od nedavnog hita Trinidad Jamesa – Gold On My Macbook. Superlativi na sve strane. “Next Playstation is about great games“. A prijašnji nisu bili?

Što je unutra?

Mark Cerny, lead system architect, je govorio o tehnički specifikacijama. Creepy lik na “otmem te pa se oblačim u žensku odjeću pred tobom dok igram Journey” način. Što se tiče mašine, ona se sastoji od high end PC elemenata – X86 procesora, ubrzanog PC GPU-a, velikog hard diska i 8 gigabajta sustavne memorije. GPU će imati 2 teraflopsa komputacionalnih performansi. Ne znamo što to točno znači, ali zvuči puuuno.

Kontroler

dualshock 4

Glasine su istinite, touchpad je ovdje

Dosta nas je zanimao i kontroler. DualShock četvorka će imati touchpad umjesto start i select tipki, a dodirna površna će vjerojatno pronaći još pokoju funkciju. Našlo se mjesta i za share button. Pritiskom na share button ćete moći podijeliti video ili screenshot gameplaya.

Opet… ispadam preskeptičan, ali ne znam kako se “uronjenost u igre” slaže sa svijetom sveprisutnog šeranja i lajkanja. Ako igraš igru, igraš igru. Kontroler će imati i utor za slušalice na svome tijelu, a na konzolu će biti ugrađena i 3D kamera koja će utvrđivati točan položaj igrača u prostoru.

Mreže, mreže, mrežice…

Aplikacije vezane za social media komponentu će biti dostupne i za smartphone i tablet uređaje – ali dok ih ne vidim na djelu ne razumijem njihovu svrhu. Ako želim vidjeti što ima u mom Playstationu, uključit ću PS.

Playstation Network će omogućiti download svih igara ikad izašlih za Sonyevu konzolu što će biti posebno bitno zaljubljenicima u starije naslove pošto novi PS neće biti backward kompatibilan. Ništa od vrtenja Uncharteda s trojke, mili moji.

Ono što nas je iznenadilo – igre koje downloadate ćete moći početi igrati TIJEKOM downloada. Dovoljna je samo malena frakcija podataka nakon početka skidanja i možete početi sa slaganjem, kolinjem ili skupljanjem dijamanata.

Bilo je riječi i o gejmerskim mukama – ako zapnete na jednom levelu, prijatelj vam može preći level. Što bi značilo da jedna osoba na svijetu mora kupiti jednu igru i svi je mogu igrati? Previše nejasnoća da bismo ovaj događaj prozvali uspjehom.

Naslovi

Od igara vidjeli smo trailere za pucačine, za racing simulacije, za nekakve nove platformere s čudnim i kompleksno dizajniranim likovima (Knack – i sviđa nam se), ali najviše su nam za oko zapela dva standardna velika igrača u svijetu gaming izdavaštva.

Square Enix je prezentirao mogućnosti svog novog enginea. Ako je u pitanju gameplay video, a ne cut scene – čeka nas gozba. A Blizzard Entertainment se pojavio na eventu s vijesti da će Diablo 3 biti dostupan i na PS4. “It was never easier to play”. Jel’ to dobro ili loše? Dat ćemo mu priliku.

Square Enixova „beba“

Remote Play funkcija vam omogućava ono što i kontroler na Nintendovom Wii U – prikaz sadržaja na kontroleru umjesto na televizoru. Guess what. Kontroler nije default PS kontroler već Playstation Vita koja ti izbije nekoliko tisućica iz džepa ako želiš Remote Play funkciju. Ne hvala – this time.

Wii U već ima kontroler za „remote play“, za Vitu se ipak morate isprsit

Na otkrivanju Playstationa 4 zapravo nisu ni prikazali izgled same konzole, govornici su se samo dotaknuli specifikacija, a ostatak svog vremena su pričali u superlativima (često na iritantno lošem engleskom) o tome što budućnost nosi i koliku ulogu će PS4 imati tada. Osim brojnih već navedenih nejasnoća, ni datum izlaska nismo saznali tako da pomalo imamo osjećaj da smo prevareni.

Koliko god negodovali, posjedovat ćemo ga kad izađe, igrati i šerati glupe snimke gejmpleja i hvaliti se kako je odličan. Jedino nećemo kupiti Playstation Vitu da se s njom igramo na Plejstejšn četvorci. Čekamo iduće otkrivanje konzole kada ćemo saznati još više. Osim ako nas opet ne prevare.

TAGOVIigraće konzole playstation playstation 4 PS4 sony

Komentiraj