Gadgeti

Kakva sreća

Aside Banners

Pogledajte kako je to igrati Minecraft u stvarnom prostoru pomoću Microsoftovog HoloLensa!

Microsoft je na ovogodišnjem E3-u predstavio Project HoloLens - računalo/Daft Punk naočale koja spaja virtualno i stvarno. Za demonstraciju su se poslužili Minecraftom. Hiperventiliramo od sreće.

Piše , Objavljeno

Ovo je već sad stvarnost... jedva čekamo da bude dostupno svima

Ovo je već sad stvarnost… jedva čekamo da bude dostupno svima

Microsoft je prošle godine kupio Minecraft za 2.5 milijarde dolara. Čitav tech svijet je bio zbunjen, nagađalo se zašto je došlo do akvizicije. Sad nam je svima jasno. Osim što će Minecraft biti dostupan na gotovo svim gaming platformama, Microsoft kreira i ovu posebnu verziju namijenjenu HoloLensu.

Pogledajte video i uvjerite se u veličanstvenost ovog projekta.

Što je Projekt HoloLens?

Izgleda manje debilno od Oculus Rifta

Izgleda manje debilno od Oculus Rifta

Prvi put smo se susreli sa HoloLensom u časopisu Fast Company gdje je autor članka posjetio Microsoftov kampus i ondje je imao priliku razgovarati sa Satyom Nadellom i isprobati Microsoft Hololens, ekstremno ambiciozan novi projekt u koji svi polažemo nade. Microsoft Hololens je negdje na pola puta između Google Glassa i Oculus Rifta. Oculus Rift uranja korisnika u potpuno digitalni svijet, no Hololens uklapa digitalne elemente u stvaran svijet i na taj način čarobno spaja virtualno i fizičko. O proširenoj stvarnosti smo već pisali, ali ovo je iduća razina – proširena stvarnost 2.0.

Šetanje površinom Marsa. No biggie

Šetanje površinom Marsa. No biggie

Možete iskoristiti Hololens za gaming pa skupljati novčiće razasute po sobi u kojoj se trenutno nalazite, možete se provozati po površini Marsa sa NASA-inim znanstvenikom, možete stvoriti virtualnu igračku koju zatim možete isprintati 3D printerom. No ono gdje se primjenjivost najviše ističe su svakodnevni poslovi. Savršeni demo primjer je instalacija prekidača za svjetlo. Na ekranu vam iskoči električar koji skajpa s vama iz druge sobe i provede vas kroz čitav proces potpuno bezbolno uz brze skice strelica i dijagrama kako biste znali gdje što ide.

Uz HoloLens - svi ćemo postati majstori, a pravi majstori će početi naplaćivati za skajpanje

Uz HoloLens – svi ćemo postati majstori

Microsoft je “ispustio loptu” puno puta dosad ako pričamo o hardverskim rješenjima. Tko još posjeduje Zune MP3 player? Windows Phone je skoro otišao u povijest, ali je uskrsnuo i pristojno se drži, ponajviše zahvaljujući tržištima u razvoju. HoloLens je nova stranica u Microsoft povijesti i lako je moguće da će postati budućnost tvrtke.

HoloLens se sastoji od kamere, računala s 18 senzora, kompleksnih leća i ventilacije. Uređaj je jači od laptopa, ali se neće pregrijavati. Upravljat ćete okolišem gestama, glasom i pogledom. Senzori će moći točno analizirati što gledate i displej se prilagođava sukladno tome.

Uređaj može projicirati hologram u prostoru i zadržati ga “zaključanog” na jednoj poziciji – što znači da možete pogledati predmet iz svakog kuta.

Također možete pomoću HoloLensa simulirati fizički prostor npr. površinu Marsa. U tom okolišu možete postaviti virtualnu zastavicu što npr. može poslužiti vozilu na Marsu da ode do te točke i skupi uzorke tla.

Proširena stvarnost je još jedna točka zbog koje bi se Hololens mogao ludo prodavati. Lik iz igre bi mogao vidjeti da je kauč baš tamo i znao bi da je kauč mekši od drvenog poda. Volimo kad stvore nešto zbog čega gaming industrija ide naprijed.

Najavljeno je da će HoloLensova cijena biti puno viša od 400$, što je nekakav standard za nove gaming konzole, ali HoloLens ne služi samo za gaming. On je puno više od toga. Zbog HoloLensa, Microsoft je opet kul.

TAGOVIE3 gadgeti Gaming gejmanje hololens igre internet microsoft minecraft tech tehnologija video

Komentiraj