Gadgeti

novi tablet

Aside Banners

Samsung Galaxy Note 10.1 – tablet koji je dorastao iPadu?

Krajem veljače ove godine na Mobile World Congressu Galaxy Note 10.1 bio je predstavljen kao najjači Samsungov adut na brzorastućem svjetskom tržištu sličnih gadgeta.

Piše , Objavljeno

Samsung Galaxy Note 10.1

Samsung Galaxy Note 10.1


Poboljšana i uvećana verzija starijeg Notea po dijagonali je, kako mu i samo ime kazuje, duga 10,1 inča, a srce ove od milja zvane “elektronske bilježnice” pokreće quadcore s 1,4 GHz procesorom i 2GB radne memorije, a sve to na operativnom sustavu Android u verziji 4.0.4 (ICS). Baš kao i njegov najljući konkurent, New iPad, iliti po naški ajPedTrica, dolazi u verzijama sa po 16, 32 ili 64 GB interne memorije, no za razliku od Jobsove umotvorine Note 10.1 ima i utor za micro SD karticu za dodatnih 64 gige. Također, ovaj Samsung ima i infrared port (!) tako da od njega možete…hm… stvarno mi ne pada na pamet što možete s infracrvenim! Tko se još time koristi? To su ionako zadnji puta ugradili negdje krajem prošlog tisućljeća…

Kao najveći adut ovog tableta, barem su tako zamislili njegovi tvorci, trebale bi biti originalne Samsungove aplikacije koje rade u multitaskingu kao švicarska urica. Međutim… nije baš tako!

Toliko najavljivani istovremeni rad u više prozora funkcionira jedino s čudnim aplikacijama koje, vjerujte nam, ne želite koristiti. S-Pen, Samsungov stylus, su znatno doradili tako da od sada razlikuje i jačinu pritiska na ekran, a dosta dobro prepoznaje brojke i slova koje potom pretvara u željeni font, veličinu i slično. No to je premalo – spimpana konfiguracija ovog dugo očekivanog gadgeta ni izbliza ne opravdava prikazane brojke tako da je Samsung Note 10.1 na mnogo načina bio i ostao samo lijepi san koji se, upravo zahvaljujući njihovim aplikacijama, pretvorio u noćnu moru.

Iako je početkom godine najavljen kao najbolji tablet u nikad jačoj konkurenciji istih, dijapazon Appleovih mogućnosti zasjenjuje zasad ponuđeno iz Samsunga. Najviše potencijala za napredak definitivno ima kod razvoja autentičnih aplikacija, a ni display rezolucije 1280×800 im baš nije posljednji krik tehnike uzmemo li u obzir da iPad III sliku projicira na 9,7 inča’ u gotovo nevjerojatnoj rezoluciji od 1536×2048 piksela. Uzmemo li u obzir da su početne cijene ova dva uređaja prilično ujednačene (cca 4.000 kuna), izbor za potencijalne kupce ne bi trebao biti težak (na Samsungovu žalost).

Naposljetku, jedino što Noteu 10.1 ne možemo i ne smijemo uzeti za zlo je to što je ovo zapravo first generation product, a kako svi znamo gdje završavaju “prvi mačići” sigurni smo da će nova godina donijeti i nova poboljšanja na ovom, za sada ipak samo simpatičnom tabletu.

TAGOVIgalaxy samsung samsung galaxy samsung galaxy note tablet

Komentiraj