Gadgeti

Neka streamanje počne

Banner 300

Top 5 mikrofona za podcastanje i streamanje ispod 100 eura

Piše , Objavljeno

Naslovna fotografija: Jonathan Farber/Unsplash

Puno toga se promijenilo u “novom normalnom” svijetu. Određeni poslovi, hobiji i interesi propadaju, a drugi cvjetaju kao nikad do sad.

Jedni od tih interesa, hobija ili ako ste dovoljno sretni – poslova su streamanja i vođenje podcasta. To je na našim prostorima bilo do nedavno sve u povojima, ali unazad osam mjeseci se sve naglo krenulo razvijati.

Ni sami ne znamo koliko je podcasta niknulo ili koliko je bilo streamanja u tom periodu. Ukratko, počeli smo još više koristiti blagodati interneta. Neki bi rekli: “Pa napokon jbt!” YouTubanje više nije samo za klince u Hrvatskoj, sada se uključuju mnogi drugi igrači raznih budžeta.

Mi se želimo usmjeriti na one stvaratelje sadržaja koji tek žele zaploviti u čitavu priču stvaranja sadržaja za modernije internet korisnike, ali koji pri tome nisu u mogućnosti uložiti masne pare.

Ako odnedavno brojiš teen godine i želiš sa svijetom dijeliti svoje gamerske sposobnosti, studiraš na bilo kojem Filozofskom fakultetu i želiš progovoriti o problemima rodne podjele ili hoćeš samo intervjuirati lokalnog vlasnika najbolje male pekare u gradu jer smatraš da zbog svoje odlične filozofije vođenja posla treba dobiti više “medijskog” prostora – onda je ovo za tebe.

Bilo da uskoro imaš rođendan, Božić ili očekuješ Svetog Nikolu, vjerujemo da za jedan od ova tri događaja možeš izmusti dovoljno dobar mikrofon od svojih bližnjih, kako bi poboljšao svoju audio kvalitetu. Nemoj zaboraviti da je danas crni petak.

Ponudit ćemo vam pet mikrofona koji su dostupni za nas Hrvate koji neće prelaziti cijenu od 100 eura i među njima će biti dosta dobrih mikrofona.

5. Lavalier jeftinjača s AliExpressa – 20-ak kuna

izvor-youtube-screenshot-kanal-d4darius

Izvor: YouTube

Doslovno odete na AliExpress i naručite si bubu za manje od 100 kuna. Naravno da može skuplje. Najjeftinije što smo pronašli je 18 kuna, a ako vam se da čekati 100 godina (ASOS nas je razmazio) imate još jeftinijih početnih mikrofona s obzirom na cijenu. Mi smo si ipak naručili jedan za 50 kuna, ali možda s vremenom nabavimo BOYA BY-M1 koji može biti aktivan i pasivan. Ovi mikrofoni su uglavnom svi omnidirekcijski s 3.5 mm audio jackom. Nemojte očekivati da se svijet oko vas neće čuti, ali uz malo YouTube Audacity tutorijala, sve se da srediti.

Zgodna činjenica je ta, što ste s ovim mikrofonom jako mobilni. Doslovno vam samo treba mobitel i to je to.

4. Tracer Studio Pro set – 299 kuna

izvor-en.tracer.eu-screenshot

Izvor: en.tracer.eu

Ovaj mikrofon nije najveće tehnološko čudo za super nisku cijenu, ali je daleko bolje od Majushke od Maje Šuput. U ovom paketu za 300 kuna dobijete sve (ta kuna nam nije nekakva razlika): ruku odnosno stolni držač za mikrofon, pop filter te takozvanog pauka koji apsorbira sve potresiće. Naravno tu je potreban i priključak iz mikrofona u vaše računalo – XLR u 3.5 mm jack. Nismo uspjeli pronaći informaciju radi li se o kardioidnom mikrofonu, ali nadamo se da je tako. Ne želimo snimati super glasan ventilator laptopa.

S obzirom na to da dobijete S-V-E, ovo je dobra početna igračkica.

3. Behringer C-1 USB – 275 kuna

izvor-behringer-com-screenshot

Izvor: Behringer.com

Uzevši u obzir omjer cijene i dobivenog – ovo je jako dobar odabir. Nažalost, za njega je potrebno kupiti sve što dobijete u setu prethodnog prijedloga pa vas čitav setup može u konačnici ispasti i duplo skuplje. Veliki plus je taj, što je ovo USB mikrofon odnosno jednostavan plug-and-play. Kolege iz ureda su jako zadovoljni dobivenim zvukom ovim mikrofonom, ali jako bitno – ako ne možete nabaviti pop filter za njega (koji je jako potreban), nemojte držati mikrofon izravno ispred svojih usta, nego u kutu pod 45 stupnjeva. Tako ćete smanjiti nagli nalet zraka ploziva (p, t, k, b, d i g neće zvučati kao šamaranje bubnjića).

2. Audio-Technica AT 2020 – 699 kuna

izvor-audio-technica.com

Izvor: audio-technica.com

Ovo je miljenik interneta, ali ne i naš, no zbog cijene i dobivenog ga ne možemo ignorirati. Svi ga obožavaju zbog zvuka koji proizvodi koji je vrlo, vrlo, vrlo visoke kvalitete. Ovo je mikrofon koji biste bez problema mogli vidjeti u većim studijima i produkcijama, ali zbog cijene i u vašem domu. Ovo je čisti XLR mikrofon. Ovdje ne bi funkcioniralo imati XLR u 3.5 mm jack kabel. Potrebno ga je “pogoniti” s dodatnim uređajem. Drugim riječima, trebat će vam mikseta/zvučna kartica uz već popularno navedenu ruku, pauka i pop filter. Ako imate miksetu i zvučnu karticu koja to može podnijeti – ovo je vrhunski proizvod.

1. Rode NT-USB mini – 741 kuna

izvor-youtube-screenshot-autor-rode-microphone

Izvor: YouTube

Ovo je naš pobjednik. Malo jer patimo od kvalitetnih brendova, malo jer je lijep, a realno – bitno nam je to. No, mimo tih površnih faktora, ovaj mikrofon odrađuje odličan posao. U sebi već ima ugrađenu tehnologiju koja imitira “pauka” (mislimo na dodatak za mikrofon koji umanjuje sve potrese) i na njemu je već njegov pop filter. Nalazi se na postolju koji se “prilijepi” putem magneta. U računalo se spaja putem USB-C u USB kabla. Imate mogućnost manualno smanjivati i pojačavati mikrofon na njemu. Mikrofon je kardioidni i odrađuje to jako dobro. Mi bismo jedino dodali nekakvu ruku da ne bude na stolu jer se sva lupkanja čuju više zbog njegovog postolja, a i potrebno mu je da bude još bliže vašim ustima.

TAGOVIaliexpress Audio-Technica Behringer podcast Rode Tracer