Gadgeti

Jel' ti to novi iPad?

Aside Banners

Toshiba predstavlja najtanji 10-inčni tablet na tržištu

Toshibin tablet najtanji je 10-inčni tablet dosad proizveden, što je vijest koja bi napunila naslovnice svih medija da se radi o uređaju s jabukom na poleđini.

Piše , Objavljeno

Toshiba Excite X10

Toshiba Excite X10


Već ovog mjeseca na tržište dolazi Toshibin 10.1 inčni tablet, dosad najtanji na tržištu, tanak svega 7,7 milimetara – milimetar tanji od ionako elegantnog Appleovog iPada 2. Kako ga nećete koristiti za brijanje da mora biti ultra-tanak, što Toshibin uređaj, pod nazivom Excite X10, nudi osim prilike marketinškom odjelu za dodatni superlativ?

Za početak, radi se o Googleovom operacijskom sustavu Android – ali ne najnovijoj uzdanici koja će napasti Appleov gigant. Iako bi trebao podržavati frišku, četvrtu inačicu Androida nazvanog Ice Cream Sandwich, zasad nažalost dolazi s prethodnom verzijom, 3.2 naziva Honeycomb.

Kao što možete vidjeti sa slike i priloženog videa, uređaj izgleda prilično lijepo i elegantno. Kućište je napravljeno od magnezija s ispoliranim finišem na poleđini. Sa strane se nalazi niz priključaka, uključujući USB za prijenos podataka i HDMI za priključivanje na vašu veliku novu plazmu. Vanjski priključci standardno su glavna prednost androidnih, a posebice Toshibinih uređaja. Što se bežičnog pristupa tiče, ima podržku za standarde WiFi i Bluetooth – ali ne i mobilni 3G.

Hardveraj? Excite X10 pogoni dvogovlavi 1.2GHz procesor uz 1GB radne memorije. U ponudi su dva modela sa 16 odnosno 32GB kapaciteta po pohranu podataka, a proširiv je putem utora za micro SD memorijsku karticu. Za razliku od iPadove 0,7 MP kamere, koja može snimati 720p HD video, Excite X10 ima čak 5 megapixelnu stražnju kameru, koja snima puni 1080p HD video. Sada možete hvatati lijepe velike fotografije i snimke dok izgledate kao idiot držeći uperen tablet.

Prednja Toshibina kamera također je bolja od Appleove (2MP naspram 0,3). Ima i kvalitetniji ekran, sa rezolucijom od 1280×800 (16:10) piksela naspram iPadovih 1024×768 (4:3), no Apple će ionako ubrzo predstaviti novu generaciju svog tableta, pa navedene prednosti u specifikacijama neće biti dugog vijeka.

Cijena? U Velikoj Britaniji počinje se prodavati od 400 funti (16GB), odnosno 450 (32GB), što je preračunato negdje oko 3,500 kuna.

TAGOVIExcite 10 tablet toshiba

Komentiraj