Gadgeti

Aside Banners

Widgeti, gadgeti za desktop

U stara dobra vremena MS DOSa i komandne linije, kad je multitasking postojao samo u laboratorijima naprednih sveučilišta i sličnim nedostižnim mjestima na mašinama običnih smrtnika postojali su rezidentni programi.

Piše , Objavljeno

To su bili maleni alati poput kalkulatora koji su se pozvali na određenu kombinaciju tipaka, brzo napravili svoj posao i opet nestali da bi korisnik dalje nastavio raditi s glavnom aplikacijom. Zapravo jedinom aplikacijom, jer izvršavanje više programa istovremeno bila je naučna fantastika.

Kada je grafički interface, desktop, s multitasking okolinom zavladao kompjutorima ti su programi nestali, zamijenile su ih normalne aplikacije koje su se sada mogle prostrijeti na gomilu prozora i procesa. Ali izronili su widgeti, male atraktivne aplikacije koje ne zauzimaju puno prostora na ekranu i lakše se izrađuju.

Widgeti danas postoje i na webu. U tom slučaju radi se o malim dijelovima stranice koje nešto rade i koje se obično uzimaju s neke druge stranice koja nudi widget. Prosurfajte malo po netu u potrazi za widgetima za vaše stranice. U ovom tekstu se nećemo baviti njima nego widgetima za desktop.

Kad pričamo o desktop widgetima najčešće mislimo na nekoliko različitih mehanizama koji su međusobno nekompatibilni.

Yahoo! Widgets

Prije se zvao Konfabulator, ali kako ga je kupio Yahoo! promijenio je naziv. Za njega postoji veliki broj widgeta koje možete naći u službenoj biblioteci.

Njegova velika prednost je u tome što ga je Yahoo! uklopio u veliki broj svojih servisa pa tako možete naći widget koji vam ispisuje koliko novih poruka imate na njegovom mail servisu, pa prognozu vremena, planer, kalendar, kontakte itd.

Kako bi koristili widgete morate skinuti izvršnu datoteku koja instalira sam widget sustav. Nakon toga sve je lako, dobijate kontrolnu ploču preko koje vrlo lako dodajete i podešavate widgete.

Windows Sidebar

Rijetki koji su instalirali Vistu imaju prilike uživati u prednosti Windows Sidebara. Njegova prednost je što ne trebate ništa dodatno instalirati već ga možete odmah koristiti nakon što prvi put pokrenete te najnovije Windowse.

Dobro se povezuje s Microsoftovim Live servisom preko kojeg možete dodavati nove widgete. Tu su widgeti koji zadovoljavaju osnovne potrebe poput analognog sata, pretraživanja, RSS feedova, a tu je i kontrola aplikacija poput Windows Media Playera. Možete ih dodavati na adresi gallery.live.com.

Dashboard

Za Mac ekipu tu je Dashboard, aplikacija za OS X koja dodaje widgete desktopu. Kao i većina Mac aplikacija dobro se nadovezuje na sustav. Kad je aktivna pozadina je zamagljena i slično.

Koristi sve Mac efekte i Windows korisnicima daje još jednu stvar za sliniti. Nove widgete možete skinuti s www.apple.com/downloads/dashboard.

Osim navedenih tu je još hrpa različitih sustava za widgete koji ili nisu toliko popularni ili nisu toliko razvikani da bi prvi pali na pamet kada netko spomene tu riječ. Tu su DesktopX, gDesklets, Google Desktop, Kapsules, Klipfolio, Litestep, da spomenemo samo neke.

Tu su, jasno, i web widgeti koje smo spomenuli. Oni mogu biti univerzalni što znači da ih možete staviti na bilo koji web, a isto tako i specifični za određeni sajt kao što je primjerice MySpace. Danas postoje i widgeti za mobitele, ali o tom nekom drugom prilikom.

TAGOVIapple konfabulator widget windows yahoo

Komentiraj