Gaming

razlog za brigu?

Aside Banners

“Dečko mi igra igre kao ženski lik. Trebam li se zabrinuti?” Evo zašto su dečki žene u igrama!

Piše , Objavljeno

Izvor: Youtube Screenshot / Shutterstock edit

Nećemo lagati – iskočila nam je “ispovest” gdje djevojka izražava brigu jer joj dečko neprestano igra igre kao ženski lik. Pomislili smo – ovo moramo istražiti.

Pa zašto dečki igraju igre kao žene?

Vjerujemo da bi svi prvoloptaški ispucali površan seksistički razlog, a to je estetika. Muškarci radije provode sate gledajući ženskog lika u ekranu pogotovo ako je velika pažnja posvećena fizici “oblina”.

Nećemo nijekati da je to jedan od razloga, ali to nikako nije jedini i vrlo često je kod ozbiljnijih gamera i gamerica malo više iza toga pa čak i iz jedne psihološke perspektive. Zašto bi netko igrao s Chun Li umjesto s Bisonom? Ženski likovi su znatno napredovali od svojih početaka, a neki su čak i postali ikone.

Ali zašto bi gamer u igri promijenio svoj real world spol?

Prvo što treba ustvrditi, jest da je “mijenjanje spolova” za gamere bilo kojeg spola/roda poprilično učestala stvar. Drugim riječima, i djevojke često igraju s muškim likovima iako imaju mogućnost izabrati.

Želimo prvo pojasniti zašto je to tako iz objektivnih razloga gdje zapravo spol nema toliko veze s izborom koliko sposobnosti koje idu uz lika. Likovi će imati različite sposobnosti, ovisno o žanru kojem igra pripada. Gameri i gamerice će odabrati svog avatara na osnovu tih razlika koje su nekad definirane i spolom.

Konkretno, gledamo li RPG igre, tu često ne postoje na očitoj razini spola i dobi. Očite razlike su vezane za rasu u širokom fantasy smislu, kao primjerice u Elder Scrolls igrama gdje će likovi kao Khajiit, mačkolika rasa, biti bolju u šuljanju od Nord rase. Neki će biti bolji u vladanju s hladnim oružjem, lukom i strijelom, čarolijama itd.

.

Razlike koje su manje očite su potencijalne predispozicije likova gdje će ženski likovi biti agilniji, još bolji u šuljanju dok će muški likovi biti fizički nadmoćniji.

U FPS-ovima također postoje razni “razredi” likova gdje je spol sasvim sporedna stvar kao i u MOBA igrama.

Jedna od najočitijih razlika koja prelazi žanrove igara i nije nešto o čemu tzv. “casual gameri” razmišljaju je hitbox.

To je igračima nevidljivo područje oko lika koje je u obliku kocke, a prema njemu se ocjenjuje koliko će odabrani igriv lik izgubiti zdravlja kada bude pogođen u određeni hitbox.

Primjerice, pogodak/udarac u glavu najčešće oduzima najviše, a zgodno je što je i najteže za pogoditi. Hitbox je uvijek malo veći od veličine dijelova tijela koje mi možemo vidjeti, zato se vrlo često dogodi da nekada umrete ili ste pogođeni, a na snimci vidite da vas metak nije pogodio.

To je zato što vam je hitbox na određenom dijelu tijela širi od vašeg lika.

Vjerujemo kako ste već zaključili da iako ženski likovi u igrama mogu imati iste vještine kao muški likovi – hitbox će biti manji kod ženskih likova, što znači da ih je teže pogoditi.

No, postoje i razlozi kada muškarci biraju suprotan spol kao njihovu virtualnu reprezentaciju koji nisu vezani za sposobnosti, predispozicije ili hitboxove.

Nisu samo cismuškarci gameri. Česti su slučajevi gdje se osoba ne identificira u potpunosti sa svojim spolom ili očekivanim rodnim identitetom te svoje želje žive u virtualnim svjetovima kada se ne osjećaju slobodnim činiti to u stvarnom.

Posljednji razlog je taj što se gamerska zajednica ponaša drugačije prema vama ovisno o spolu vašeg odabranog avatara.

Od igre do igre će se razlikovati kako se pojedinci jedne zajednice ponašaju jedni prema drugima.

U nekim igrama će dečki biti grozni jedni prema drugima, a prema djevojkama će biti pažljivi(ji). To je znao biti razlog zašto su dečki znali birati ženske avatare – nije im se dalo nositi s tim s**njima.

Pak u nekim drugim zajednicama su dečki okej prema dečkima, ali su loši prema djevojkama, zbog čega će djevojke birati muške likove koji izgledaju dominantnije.

Naravno da postoje i zajednice gdje su djevojke grozne prema dečkima, ali to je rijetko s obzirom na to da uvijek većinu zajednice čine dečki i to je onda najčešće miks svih navedenih stvari. Točnije, svi su grozni prema svima kao na istočno europskom serveru League of Legendsa.

Pitali smo i gamera što misli o spolovima online.

Na pitanja nam je gamer Ivo (22) odgovorio:

Biraš li češće muške ili ženske karaktere u igrama?

Uobičajeno bih izabrao muške karaktere, ali ako je po priči igre glavni karakter ženski onda ću izabrati ženskog karaktera.

Je li ti bitan spol tvog karaktera?

Spol karaktera mi nije uopće bitan jer mi je na kraju najbitnije koliko može biti jak.

Jesu li ti bitnije sposobnosti karaktera ili izgled?

Najvažnije su mi sposobnosti karaktera. Igra postaje puno zabavnija što je karakter veći level i što se više sposobnosti otključa s kojima postaje sve jači.

Jesi li uočio razlike u ponašanju suigrača ovisno o spolu tvog karaktera ako ne znaju kojeg si ti spola?

Nisam uočio nikakve razlike u ponašanju suigrača zbog spola karaktera kojeg igram jer svi pretpostavljaju da su suigrači muški i onda su se tako odnosili prema meni.

Doživljavaš li verbalno nasilje češće od pripadnika istog ili suprotnog spola?

Verbalno nasilje isključivo doživljavam odnosno doživljavao sam od pripadnika istog spola. Treba uzeti u obzir omjer muških i ženskih igrača koji igraju MMO-ove. Potonjih je puno manje, stoga je i mogućnost da se naleti na ženskog suigrača puno manja, a kad bih naletio na njih nikada nisu bili verbalno nasilni kao muški suigrači, ako su uopće bili nasilni.

Pitali smo i jednu djevojku što misli o svemu!

Gamerica Magdalena je nažalost, što je bilo i očekivano, imala puno gorih iskustava zbog kojih smo zahvalni što ih je podijelila s nama.

Biraš li češće muške ili ženske karaktere u igrama?

Karaktere biram po abilityjima u 100% slučajeva, totalno ne vezano uz spol.

Je li ti bitan spol tvog karaktera?

Nimalo. Spol mi nikad nije igrao ulogu u izboru karaktera, ali npr Rainbow Six je uveo prvog gay karaktera koji je potegnuo raspravu unutar zajednice. Već vidim igrače koji ne biraju karaktera zbog spolne orijentacije što smatram jako glupim ponašanjem.

Jesu li ti bitnije sposobnosti karaktera ili izgled ?

Budući da većinski igram igre u kojima timski rad potreban za pobjedu, smatram da su sposobnosti karaktera najbitnije. Svaki tim bira karaktere po poziciji koju igraju, znači ability koji odgovara zadanoj poziciji. Stvarno ne vjerujem da itko u tom trenutku pazi na spol karaktera. Izgled karaktera volim izmjenjivati svako malo s novim skinovima, ali nikad ne bih izabrala karaktera zbog skina ako ima loš ability. Tako da ability > izgled.

Jesi li uočila razlike u ponašanju suigrača ovisno o spolu tvog karaktera ako ne znaju kojeg si ti spola?

Nisam.

Doživljavaš li verbalno nasilje češće od pripadnika istog ili suprotnog spola?

100% više od strane suprotnog spola. Verbalno nasilje uvijek ide u dva smjera.

Smjer 1: Igrači koji te hoće “j*bat”, traže od tebe da koristiš mikrofon in-game da ti čuju glas nakon što daš prvi callout. Stalno komentiraju tvoj izgled, iako nemaju pojma kako zapravo izgledaš. Pitaju za status veze, kakav si u krevetu itd. Naravno oni ništa od ovog ne smatraju nasiljem ili napadanim ponašanjem.

Smjer 2: Igrači koji direktno bacaju hejt bila ja dobra u igri ili loša. “Idi nazad u kuhinju”, “Veš mašino”, ne daj Bože da te netko obrani in-game jer taj je odmah simp, virgin i samo se želi ulizati jer si “e-girl”. Tu dolazi do slučajeva u kojim namjerno throwaju cijeli game, teamkillaju bez razloga, namjerno calloutaju enemy teamu gdje se nalaziš u all chatu itd.

Sve u svemu nije zabavno biti žensko igri s 90% muškog communityja zbog čega ostalih 10% većinom izbjegava pričati in-game (što je jedan od jako bitnih dijelova igre).

Nažalost i mi smo upoznati s toksičnom gamerskom zajednicom, pogotovo prema ženama, mladim djevojkama.

Roditelji, preporučili bismo vam da ponekad poslušate što vaš 16-godišnji ljubimac koji nikada ništa loše nije napravio, govori na engleskom tijekom igranja. Iznenadit ćete se.

 

TAGOVIGaming rpg žene u gamingu ženski likovi u gamingu