Gaming

Aside Banners

Najbolje pucačine koje smo igrali prije nego je puškaranje online osvojilo svijet!

Piše , Objavljeno

Izvor: Youtube Screenshot

U današnjem dobu predostupnih masivnih multiplayer online igara zaboravljamo na jednu staru kategoriju koja nam je prije krojila mišljenje o samim igrama. To su bila vremena kada nismo imali dovoljno brz internet (ako smo ga uopće imali). Dani kada nismo raspolagali lovom da si kupimo original te smo čekali trenutke kada ćemo pronaći nekog malog ilegalca koji će nam prodati piratiziranu verziju za igranje offline.

To je bila era gdje je singleplayer kampanja bila jedini i najvažniji dio igre – pogotovo kada su FPS-ovi u pitanju. Ne sjećamo se više kada smo zadnji puta igrali neku pucačinu, a da nije multiplayer s frendovima bila glavna motivacija. Možda prvi Dishonored…?

U čast te slavne prošlosti smo se odlučili prisjetiti svih FPS kampanja koje su nam u tom trenutku bile najbolje.

Call of Duty 4: Modern Warfare

.

Pokušavajući ne ponavljati franšize, CoD nam je zadavao najteži zadatak. Izabrati CoD dvicu ili Modern Warfare… Svakako se dvojka ne može mjeriti s MW-om, ali utjecaj koje su igre imale ne samo na nas, nego na čitavu gaming zajednicu – naježimo se pri samoj pomisli.

Odlučili smo se ipak za MW jer nikad prije nismo doživjeli takve dobre “filmske” trenutke gdje smo čitavu kampanju odigrali preko jednog vikenda. Odlično osmišljena i izvedena priča koju i dan danas pamtimo. Kao da smo igrali u filmu koji gledamo.

S razlogom postoji “remasterirana” verzija, a nije samo da pokupe lovu.

Halo: Combat Evolved

Nije da nas razni developeri nisu pokušali odvesti u svemir, ali Halo je to postigao na jedan jako specifičan način koji je itekako urodio plodom. Da nije tako, ne bi još dan danas u praznom WC-u s dobrom akustikom pjevali uvodnu špicu igre. Također, sigurno ne bi postojalo toliko igara ove relativno mlade franšize.

Medal of Honor: Allied Assault

Vjerujem da se “malo starija” ekipa sjeća perioda kada je svaki FPS tematski bio smješten u Drugi svjetski rat, kao da nije postojalo ništa drugo. Dosta njih nisu imali dobru izvedbu toga, ali oni koji jesu se pamte. Među njima je MoH: AA. Navedena franšiza do današnjeg dana ima 18 izdanja, ne možemo reći da su sva dobra, ali Allied Assault je.

Nekoć smo mislili da igra ne može izgledati stvarnije od ovoga… Ah, kako smo bili mladi, kako nas je bilo lako zadiviti.

Return to Castle Wolfenstein

Po našem sjećanju je RTCW prva igra koja je dodala svoj zanimljiv “touch” na čitavu WWII tematiku. Borili ste se protiv Nijemaca koji su eksperimentirali s nekakvim demonskim moćima na ljudima kako bi stvorili Übersoldatea. Točne priče se više ne sjećamo, samo znamo da je igra bila predobra i da nam je bilo precool ubijati gotovo neuništiva čudovišta.

Doom 3

Ovo je potencijalno najlošiji Doom od svih, ali je naš. Mi smo ga igrali u kasnonoćnim satima tijekom prespavanaca kod prijatelja, plašeći se svakog šuma u kući. Vjerojatno ničiji roditelji nisu mogli spavati jer smo bili preglasni kada bi umirali od smijeha jer se netko uplašio (ili svi skupa), ali su nam dopustili da budemo klinci.

Ah ta sentimentalnost ubijanja čudovišta iz pakla koja iskaču iz svakog ćoška u svemiru s limitiranim brojem metaka. Samo zbog tog ova igra zaslužuje biti ovdje.

Dishonored

Kada smo već postali gamerski veterani koje je bilo teško iznenaditi s novim konceptima i idejama na polju FPS žanra, pojavio se Dishonored. Obožavamo RPG-ove, fantaziju, pucačine, nelinearne igre – to smo i dobili.

Obožavali smo ju. Jedna od rijetkih igara koju smo prešli više od jednom jer smo htjeli istražiti što i kako se još sve može napraviti. Teleportacija, usporavanje vremena, slanje štakora na protivnike – bomba!

Također, jedna od popularnijih speed-run igara.

Half-Life 2

Realno, najbolja FPS kampanja odnosno priča u jednoj pucačini. Odigrali smo ju u jednom dahu, poplavili, mater zvala hitnu.

Bili smo šokirani kada smo shvatili da možemo utjecati na toliko toga unutar igre. Kada nam NPC zapovijedi da dignemo limenku s poda i bacimo ju u koš. Nikada do tada nismo vidjeli takvu fiziku u igri. Baš su pogurali granice, a i naše razumijevanje mogućeg u virtualnom svijetu. Naš život ne bi bio isti bez Poluživota 2.

Portal

Nismo bili nekakvi obožavatelji “slagalica”, ali Portal je to promijenio. Ova igra je bila više od uobičajenih “puzzlera”. Ponovno smo bili oduševljeni fizikom, ali i grafikom, koliko god to možda čudno zvučalo.

Samo koncept je bio toliko dobar da je još i dan danas izvor dobrih memeova. Jednostavno klasik. You better recognize.

The Darkness II

Ne volimo pucačine na konzolama, zato jedinicu nikada nismo ni igrali, ali kada smo čuli vijest da je igra dostupna za PC… Čekao se samo torrent.

Stripovi, predobre moći, zanimljiv lik u zanimljivoj priči. Iako ocjene igre nisu prelazile nekakvih 7-8 od 10, mi bismo ju plasirali malo više gdje su minus bodovi jedino dužina trajanja, a i u usporedbi s Dishonoredom, nije baš imala replay vrijednost.

S obzirom na to da se više ne sjećamo što se događa – mogli bismo malo osvježiti pamćenje.

F. E. A. R.

Ne volimo horor igre, ali ovome nismo mogli odoljeti. Filmska priča, mogućnost usporavanja vremena te, za tadašnje vrijeme, jako cool efekti i grafika.

Ne sjećamo se kako cijela priča završi, samo znamo da drugi dio nismo mogli igrati jer nam komp nije šljakao najbolje.

BioShock

Iznimno posebna igra zbog koje smo preispitivali mnoge naše obećani-heroj/zlatni-kavalirski-vitez gamerske principe. Igra koja je smještena u prezanimljiv podvodni svijet u stilu dvadesetih godina prošlog stoljeća. Tjerala nas je ubijati mala bića koja su nalikovala na djecu kako bismo mogli napredovati. Dosta teška odluka za nas kao igrače koji su do tada izvršavali sve side-questove pa makar oni uključivali spašavanje kokoši.

Far Cry 3

Dosta poznata i popularna franšiza koja je imala svoje uspone i padove. Odlučili smo istaknuti tricu zato što smatramo da je imala dobar razvitak glavnog lika kroz igru, ali i jednog antagonista koji se zauvijek urezao u povijesti gaminga kao iznimno popularan negativac.

Obožavali smo taj uspon i razvoj te kako smo svakom misijom postajali sve jači i jači.

Brothers in Arms: Road to Hill 30

Iako je igra pobrala jako dobre ocjene, nažalost svi nastavci su bili u najboljem slučaju srednja žalost. No, nećemo o njima, nego o ovom blagu.

Osim što je igra imala sve klasične FPS oznake, vi ste mogli RPG-ovski gotov u turn based sustavu slati vaše vojnike kako bi s boka dovršili stvari. Osim ako niste bili dovoljno dobri i odvažni odraditi to sami.

Bilo nam je jako teško kada bi jedan od naših pajdaša umro u akciji te smo iz tog razloga jako puno puta reloadali igru od posljednjeg savea jer smo htjeli sve spasiti. Htjeli smo da svi ostanu živi. Znali smo im napamet imena i sve…

Naši prijatelji. Ljubav prema igri je pojačala i slično nazvana serija Band of Brothers iz 2001. koju bismo mogli opet pogledati.

Crysis

Ne znamo za osobu koja je u trenutku izlaska ove igre mogla igrati Crysis na high. Zapravo možda tek danas postoje takve osobe. Iznimno grafički zahtjevna pucačina. Baš ste morali posjedovati next-next-next-gen pilu da ju možete igrati u njenom punom sjaju.

Mi nismo pripadali tom timu ljudi, ali i dalje smo uživali. Sloboda, mogućnosti, moći, protivnici, fizika, grafika. Također, definitivno klasik za sva vremena!

TAGOVIGaming igre nostalgija PC playstation pucačine