Gaming

hitovi

Aside Banners

Najboljih 8 “metroidvania” igara (koje nisu ni Metroid ni Castlevania – jer bi to bilo varanje)

Piše , Objavljeno

Izvor: Youtube Screenshot

Znate one igre u kojima vidite crvena vrata kroz koja još ne možete proć te se stalno pitate što je bilo iza tih vrata i kada ćete nabaviti “ključ” za njih. Prođe šest sati igranja i postanete pravi pro, ubijete jednog bossa i dobijete njegovu ruku kao novo oružje uz popratnu poruku: “Dragi Heroju, sada možete razvaliti crvena vrata!”

Još ako je k tome ta igra u 2D – to je to, to je eksploracijski ili avanturistički platformer odnosno Metroidvanija.

Ne događa se često da jedna igra bude toliko inovativna da se čitav podžanr naziva po njoj, a još je rjeđe da su to dvije igre.

Castlevania i Metroid su napravila svojedobno toliki boom da posljedice osjećamo i danas. Način napredovanja, ne samo u smislu razvitka vašeg lika, nego i kroz nivoe je nešto što će vam sigurno stvoriti ovisnost.

Mi smo odlučili s vama podijeliti najjače Metroidvanije, a da ne spominjemo navedene “očeve” ovog žanra, ali i bez ponavljanja drugih dijelova iste franšize.

Shadow Complex

Taman kad je čitav žanr doživio svojevrsno “utišavanje” pojavila se ova igra. K tome je još korišten inovativna 2.5D izvedba igre – drugim riječima, većinom igrate u 2D, ali postoje i 3D-asti trenutci.

Nalazite se u high-tech podzemlju gdje se u vjernom Metrodivanijskom stilu borite kroz hrpetinu protivnika, napredujete, rastete, postajete bolji i jači. Divota

Kada je Shadow Complex tek izašao, prošao je nekako svima ispod radara, ali danas je ovo jedna od najprodavanijih Xbox Live Arcade igara te je bila nominirana za nekoliko Game of the Year nagrada.

Blasphemous

Volimo Metroidvanije, ali one koju su još u pikselastoj grafici u nama pobuđuju te nostalgične SNES osjećaje.

Ovaj naslov je rezultat uspješne španjolske Kickstarter kampanje iz 2017.

Igra se odvija u fiktivnoj regiji koja se naziva Cvstodia, a vi ste u ulozi tihog viteza koji barata s ogromnim mačem koji se zove Mea Culpa koji hodočasti okolo i usput ubija raznorazne nemani.

Yoku’s Island Express

Ni mi nismo vjerovali da bismo igrali ovu igru nakon što smo vidjeli foršpan, ali eto nas ovdje sada.

Bio je to jedan dosadan period gdje smo išli isprobati nešto malo drugačije, što ova igra je.

Bilo bi ispravnije definirati ju kao Pinballvanija zato što je to spoj flipera i Metroidvanije.

Yoku, vaš igriv lik, je u suštini loptica koju možete kretati lijevo-desno, ali ne možete skakati. Za to je ipak potrebno koristiti vaš okoliš kao “ručice” flipera koje vas mogu katapultirati okolo.

Također, za razliku od većine igara koje će se pojaviti na ovoj listi, ovo je najšarenija igra s najveselijim tonom.

Bloodstained: Ritual of the Night

Drugi dio franšize Bloodstained. Kako je čitav development odjel bio vođen od strane Koji Igarashia, izuzetno bitna ličnost u razvitku Castlevania igara. Zbog toga se smatra da je Bloodstained svojevrsni “nastavak” onoga što je Konamijeva igra bila.

18. stoljeće, Engleska, industrijska revolucija. Neki ljudi su pozvali demone i pogodite što vi trebate napraviti.

Doslovno, ako ste pravi obožavatelja, mogli smo samo napisati da je ova igra Igavanija koja ima 13 DLC-eva.

Carrion

Jedna jako posebna igra koja potencijalno zaslužuje više prostora kao i njoj slične. Takve igre nisu rijetkost, ali nas svaki put dočekaju nespremne.

Vi ste negativac u ovoj igri koji je doslovno čudovište neljudskog oblika. Više bi opisali izgled igrivog lika kao zaboravljena sirova pljeskavica koja može rasti, ima krakove i oči.

Glavna inspiracija su bili hororci iz 80-ih.

Dobar je taj nadmoćan osjećaj da možemo smazati sve što se kreće.

Dead Cells

Po mnogočemu je ovo “klasična” igra na ovoj listi. Vi upravljate stanicama jednog mrtvog tijela te kroz razne etape napredujete, skupljate jača oružja, svojstva i slično.

Posebnost je ta što se neprijatelji nasumično pojavljuju na raznim mjestima te jednako tako randomizirano možete dobiti razna oružja kao u roguelike igrama. To je razlog zašto Dead Cells nazivaju Roguevanijom.

I da, navodno nijedan igrač ne bi trebao iskusiti iste nivoe. Malo sumnjamo u to, ali to je nešto cool za izjaviti zbog čega bi se igra mogla više prodati

Ori and the Blind Forest

Ovo je jedna od najljepših igara koje smo ikada igrali. Slatki likovi, priča koja vas stvarno dirne, a gameplay – ako još niste ovo igrali onda ne znamo što radite.

Imate i drugi dio koji vas čeka koji je naravno upgrade, ali mi idemo redom.

Ako vam je djevojka backseat gamer samo kada igrate lijepe igre – onda se oboje pripremite za dobar provod i pokoju suzu.

Hollow Knight

Naš najdraži Ne-Metroid/Castlevania izbor, a ujedno i najteži.

Jasno se vidi otkud Hollow Knight crpi inspiraciju, tko je jako utjecao na mnoge elemente ove igre, ali developeri to tako vješto prisvojili i učinili posebnim. Oduševljeni smo. Čak i nismo toliko ljuti što je ova slatka igra spada i u Soulslike žanr.

Da, umirali smo jako puno puta, ali jednom kad se ufurate – osjećate se kao najjači lik na svijetu.

TAGOVIcastlevania Gaming igre metroid metroidvania nintendo preporuke retro gaming