Gaming

Aside Banners

Valheim je nova hit igra o kojoj svi pričaju, a vi ne znate o čemu se radi? Mi smo tu da spasimo dan

Piše , Objavljeno

Izvor: Youtube Screenshot

Valheim, co-op survival, je novi indy hit i prvijenac developera iz Iron Gate ABa (samo pet likova!) koji se zasniva na vikinzima, nordijskoj mitologiji, a očito je da inspiraciju vuče iz nekih starih vremena.

U čemu je stvar?

Za početak, morate nam vjerovati kada vam kažemo da nije isto pogledati snimak zaslona ili gif i igrati ju. Na statičnim vizualima igra ne izgleda impresivno. Mi smo se pitali: “U čemu je fora, pa igra izgleda očajno…”, ali kada smo pogledali gameplay video – shvatili smo.

Kao prvo, ekipa ne zna uloviti dobar trenutak i čitav stil grafike je uvelike zaslužan za brojne rekorde koje su probili otkako je izašla. Te lo-fi World of Warcraftske kocke i ogromni pikseli koji vas bodu u oči bude u nama svakakve nostalgične osjećaje. Sjećamo se i vremena kada je GTA III bio vrh vrhova što se grafike tiče. Na tu grafiku stare škole ubacite pokoju novo-školsku grafičku izvedbu svjetla i što vam više treba?

Svakako, grafika nije jedina “prodajna točka” ove igre.

Nije samo u nostalgičnoj i nezahtjevnoj grafici stvar, igra je čak i zabavna!

Treba istaknuti kako su developeri napravili odličan potez u smjeru težine igre vodeći se, očito, za osnovnom, prvotnom idejom video igara, a to je zabava!

Video igre moraju biti zabavne. Neki developeri na to zaborave od svih slatkiša za oči i mehanizama za mozak koje se trude ubaciti u igre.

Nekada je zabavno imati malo veći izazov, ali otkako tržištem vladaju Souls-like igre, kao da se zaboravilo na osnovne vrijednosti te smo se svi pretvorili u gejmerske mazohiste. Pogotovo ako uzmemo u obzir da Valheim spada u survival žanr koji je inače iznimno nemilosrdan i jako kažnjava igrače.

Navedeni žanr, nazovimo ga ubojica sreće, je godinama plodan meme izvor za tvrdokorne gamere gdje na svaki: “Kako mogu prijeći ovaj nivo?” internet ima samo jedan odgovor: “Git gud”. Survival žanr je svakako otišao u jednu impresivnu krajnost, a jedan od boljih primjera je domaći/svjetski proizvod SCUM od Gamepiresa. Ako ne pazite što ste jeli, kada ste jeli, jeste li obavili nuždu, koliko masnoće imate u tijelu te kakva vam je oralna higijena – vaš život će u SCUMu trajati vrlo kratko.

A imamo i trenutni hit Valheim u kojemu to sve kao da ne postoji. Da, bitno je da jedete, gradite kuću, oružje – preživite, ali igra nije toliko okrutna prema vama kao igračima.

Ta jednostavnost u grafici i gameplayju je dobar recept u današnje vrijeme te razlog iznimnog uspjeha Valheima. Svakako ne treba zaboraviti da “lošija” grafika automatski znači da vam ne treba najbjesnije Alienware gejmersko računalo kako bi tu igru pokrenuli i sveukupno vam je potrebno 1GB prostora da ju instalirate. To je isto jako bitno za ovaj boom.

Što je sve postigao Valheim?

Igra je izašla 2. veljače, a tjedan dana kasnije je već prodala milijun primjeraka. Dosad je prodano preko 4 milijuna kopija i to samo u par tjedana. Bila je u jednom trenutku najigranija igra na Steamu, ali nakon CS:GO-a. Kao da je to upitno.

U jednom trenutku je igru peglalo gotovo 500 tisuća igrača.

Vjerujemo kako obaranju rekorda za Iron Gateov dragulj nije došao kraj. Prognoziramo tu još svašta, a vama preporučujemo da uz urnebesan foršpan pogledate što su se ljudi sagradili u igri.

Jako puno inspiracije igrači crpe iz Gospodara prstena, Igre prijestolja, Star Treka i svih drugih ekranskih majstorija u koje jako teško uvlačimo naše djevojke (koje su stvarne!).

E i da, košta samo 125 kuna.

TAGOVIGaming igre Steam valheim