Auto & Tech

Smartphone je pametniji od nas

Aside Banners

Gašenje aplikacija na smartphoneu bateriju ne štedi već joj šteti!

Piše , Objavljeno

Urbana tehnološka legenda kaže kako vijek trajanja baterije na smartphoneu možemo produžiti gašenjem aplikacija. Kao i većina takvih legendi i ova bi mogla biti totalno netočna!

baterijaOdavno mobiteli nisu samo sredstva za primanje poziva i slanje SMS-a, već multimedijalni uređaji kojima se spajamo na društvene mreže, igramo igrice i plaćamo račune. Kako bi to bilo moguće, potrebno je nakrcati ih hrpom raznih aplikacija, a osim same memorije, te aplikacije sišu ionako ne pretjerano izdržljive baterije. Barem tako ide ustaljeno vjerovanje, koje po nekim novim saznanjima uopće ne drži vodu. Istina, ima nešto katarzično i pročišćujuće kada pogasiš svih 847 upaljenih aplikacija, ali izgleda kako to može samo usporiti mobitel i dodatno preopteretiti samu bateriju.

Protekli su tjedan inženjeri Applea i Googlea potvrdili kako gašenje aplikacija ne čini apsolutno ništa što se tiče same uštede baterije, a Hiroshi Lockheimer, glavni inženjer za Android, ide toliko daleko da tvrdi kako takve akcije samo odmažu. Možda se kosi s našom laičkom logikom, ali kada takvo nešto izjavi čovjek koji praktički stoji iza cijelog operativnog sustava, prilično smo sigurni kako zna što govori.

Kako bi pokušali objasniti kako taj odnos aplikacija i baterije djeluje u stvarnosti, treba sagledati način na koji funkcionira operativni sustav. Svaka aplikacija ima ukupno pet mogućih stanja: nije upaljena (aplikacija nije upaljena), aktivna (aplikacija je upaljena i nalazi se na ekranu), inaktivna (aplikacija je na ekranu, ali ne obavlja nikakvu funkciju), pozadinska (aplikacija nije na ekranu, ali aktivna je negdje u pozadini te primjerice prima mailove ili Facebook notifikacije) i suspendirana (aplikacija nije na ekranu i ne obavlja nikakvu funkciju).

apps

Na svim vrstama operativnih sustava memorijom upravljaju složeni algoritmi, koji po potrebi automatski gase aplikacije koje se ne koriste ili koje crpe previše baterije. One aplikacije koje su potrebne, ali ih trenutno ne koristite, memorija drži u svom međuspremniku i otvara ih odmah čim se za to pojavi potreba. Ako pak ugasite sve aplikacije, sustav i memorija ih moraju ponovno otvarati i započinjati njihov rad iznova, što ne samo da crpi bateriju, već i usporava cijeli sustav i čini ga nekoherentnim. Dakle, vjerujte svom mobitelu da zna što mu treba, a što ne, i da će ugasiti neku aplikaciju ako je to uistinu efikasnije. A ako već želite uštedjeti taj juice koji život znači, radije smanjite intenzitet pozadinskog svjetla, podesite mobitel na niže energetske postavke, isključite lociranje ili jednostavno stavite uređaj na Airplane Mode. To bi trebalo biti sasvim dovoljno!

TAGOVIaplikacije Baterija gašenje memorija mobitel smartphone ušteda vijek trajanja

Komentiraj