Auto & Tech

Posljednji pozdrav istinskom velikanu

Aside Banners

Gasi se i RapidShare, jedan od najstarijih i najpopularnijih file-sharing servisa na internetu

Piše , Objavljeno

Punih je 13 godina slovio kao jedan od najboljih i najomiljenijih servisa za slobodnu razmjenu podataka i download, no izgleda kako nije uspio izdržati pritiske sa svih strana. Nedostajat ćeš nam, RapidShare!

rapid share 2Stariji će se internet korisnici sa sjetom vratiti u one davne dane kada za skidanje filmova, serija, glazbe i drugih medijskih sadržaja nije bilo previše izbora osim nekoliko torrent stranica, par slabašnih servisa i RapidSharea. Švicarska tvrtka koja posluje još tamo od 2002. godine uistinu nam je uljepšala i olakšala život u samim počecima širenja interneta, ali pritisci sa svih strana, tužbe i rast konkurencije jednostavno su pregazili dobri, stari i vjerni RapidShare te će on i službeno prestati postojati 31. ožujka 2015. godine. Tračak svjetla u ovoj tužnoj vijesti je činjenica kako su gazde ovog servisa odlučili “iščupati žicu” pod svojim uvjetima, bez da su ih nasilno zatvorili nekakvim upadima specijalaca i zasipanjem multimilijunskim tužbama.

Na žalost, današnje generacije nikada neće znati koliko je bilo značenje RapidSharea, a za par godina će vjerojatno postati nešto kao Napster ili WinAmp: relikvije davnih vremena koje “internet starci” spominju u svojim nesuvislim trabunjanjima i koje u današnjem svijetu milijardi aplikacija i mogućnosti ne znače apsolutno ništa. E pa nama znače mnogo! Ovaj je servis za brzu i laganu razmjenu bilo kakvih legalnih ili ilegalnih medija 2010. godine bio među 50 najposjećenijih stranica na internetu, a upravo ga je ta popularnost stajala glave. Šakali industrije zabave, vlade i zakonodavci obrušili su se svim snagama na RapidShare u pokušaju da ga zaustave, a iako ga nikada nisu uspjeli pobijediti, ipak su mu nanijeli štetu od koje se nikada nije oporavio.

rapidshae

RapidShare se pod zadnje pokušao brendirati kao cloud servis, ali bez mnogo uspjeha. Konačni je čavao u lijes zabijen 2014. godine kada ukidaju sve besplatne opcije, što je, s obzirom na druge piratske alternative, bilo jednostavno… samoubojstvo. Zato je odlučeno kako je vrijeme da se povuče iz ove borbe i prepusti stranicama poput The Pirate Baya i KickAss Torrentsa da nastave sveti pohod za slobodu medijskog sadržaja. RapidShare stoga moli sve svoje korisnike da u idućih mjesec i pol dana osiguraju sve svoje podatke koje su imali na tom servisu i dostojanstveno se oproste od svog starog prijatelja. Nastavit će živjeti samo u našim sjećanjima…

TAGOVIdijeljenje podataka download ilegalno internet rapidshare servis share

Komentiraj