Auto & Tech

Dobra pogodba

Aside Banners

Genijalna aplikacija omogućava da naručiš ostatke hrane iz restorana i možda spasiš svijet

Rasipanje hrane je jedan od najvećih problema današnjeg društva, a aplikacija Too Good To Go ga namjerava riješiti!

Piše , Objavljeno

Kako živimo u relativno sređenom društvu u kojem rijetko tko može imati uistinu ozbiljnih problema s gladi, vjerojatno ne razmišljamo često o brdima hrane koju svakodnevno bacamo (direktno i indirektno). Dovoljno je pred kraj radnog dana otići u neki od velikih supermarketa i baciti oko na one vitrine s narescima ili gotovom hranom… sve to će završiti na nekakvom deponiju (ili spremno za svadbu/bureke sumnjive kvalitete) i zatvoriti ciklus rasipanja koji bismo svakako trebali spriječiti. Ista je stvar i s restoranima: ono što se taj dan ne iskoristi ili proda uglavnom se više ne smatra svježim pa nema druge nego da se baci.

hrana 1

Dvojica poduzetnih 25-godišnjih Britanaca su odlučili stati na kraj takvom nemaru te su stvorili aplikaciju Too Good To Go, koja korisnicima omogućava da po uistinu jeftinim cijenama naruče hranu iz restorana namijenjenu bacanju. Chris Wilson i Jamie Crummie su aplikaciju već upogonili u Brightonu, Leedsu, Birminghamu i Manchesteru, a sada kreću na prvi stvarno veliki zalogaj, London. Ističu kako im cilj nije zaraditi nekakve velike novce, već jednostavno pomoći svijetu i smanjiti iracionalno zbrinjavanje viškova hrane.

hrana 2 hrana 3 hrana 4

Sistem je zapravo vrlo jednostavan. Nakon što postignu dogovor s restoranom (za sada u Londonu imaju 95 ugovora), ovi svoje ostatke hrane pripreme na kraju dana i ponude kupcima po cijeni od 20 do 40 kuna, što je za grad poput Londona uistinu povoljno. Dio zarade ide aplikaciji, a dio ostaje restoranu koji, s obzirom da ga svaki bačeni obrok košta otprilike 10 kuna, na taj način ipak nešto i zaradi. Too Good To Go čak donira i ekološke kutijice u koje se ta hrana pakira, tako da uistinu nema razloga zašto svaki restoran ne bi pristao na ovako nešto. Svaka čast momcima na ovako altruističkoj ideji, a mi se nadamo kako naši krajevi neće previše zaostajati po tom pitanju!

TAGOVIaplikacija hrana london rasipanje restoran too good to go

Komentiraj