Auto & Tech

Vrooom, zooom, kšljjjjj!

Aside Banners

George Lucas objašnjava kako je nastao kultni lightsaber iz Star Warsa

Piše , Objavljeno

Na sam spomen Star Wars serijala, prvo što nam pada na pamet jest Darth Vader i svjetlosne sablje (lightsabers). George Lucas objašnjava kako su nastale.

lightsaber

Eh, kada bismo u sadašnje vrijeme mogli prenijeti samo jednu stvar iz Star Wars svemira, to bi vjerojatno bio svjetlosna sablja (princezu Leiu u onom zlatnom kostimiću niti ne spominjemo, jer se to podrazumijeva). Kultno oružje jedija i sitha diljem galaksije, lightsaber je tijekom godina postao vjerojatno najpoznatiji rekvizit u povijesti znanstvene fantastike, a i dalje nas fascinira činjenica da se zapravo radi o običnom energetskom maču u okruženju kojim vladaju blasteri, laseri i druge opake pucaljke.

lightsaber

Kao i sve legende, i ona o nastanku lightsabera nas nije ostavila ravnodušnima, a vjerujemo da neće niti jednog zaljubljenik u Star Wars serijal, pogotovo ako cijelu priču pričaju sam tata George Lucas, Mark Hamill (Luke Skywalker) i dizajner zvuka Ben Burtt, čovjek koji je ovom oružju dao taj prepoznatljivi zvuk. Oni su tijekom 15-minutnog dodatka Birth of the Lightsaber (nalazi se na velikom Star Wars DVD box setu iz 2004. godine) u najkraćim crtama objasnili kako je uopće došlo do ideje o svjetlosnom maču, koji su se problemi ispriječili prilikom realizacije, te kako se samo oružje razvijalo svakim novim nastavkom.

Birth of the Lightsaber – featurette:

I onda neka netko kaže da je nova trilogija bolja od stare? Napraviti ovako nešto 70-ih godina prošlog stoljeća (iako, sam koncept je bio već ranije prisutan u nekim SF radovima) i uspjeti to isfurati kao nešto potpuno realno može samo ekipa opakih genijalaca, a kada na sve to stavimo i pacifističku filozofiju koja je usađena u temelje ovog oružja… woow! Kako stari Obi Wan Kenobi kaže: “To je elegantno oružje za civiliziranije doba!” S tom se tvrdnjom vjerojatno ne slažu sve one odsječene ruke i gornje polutke tijela, ali nemojmo cjepidlačiti…

TAGOVIgoerge lucas lightsaber oružje star wars svjetlosni mač

Komentiraj