Auto & Tech

Chrome je naš gospodar

Aside Banners

Google Chrome je napokon srušio Internet Explorer i postao kralj web preglednika

Piše , Objavljeno

Dugo je godina trajala mrtva trka između pulena Microsofta i Googlea, a potonji se sada napokon uspio dočepati prvog mjesta!

chromeKarte se u svijetu tehnologije i informatičke industrije preslaguju doslovno svaki dan, a jedino što je od kada znamo za sebe bilo i ostalo konstanta jest status Internet Explorera kao najkorištenijeg web preglednika na svijetu. To je nekako bilo i za očekivati, s obzirom da ovaj program dolazi zajedno s Windows operativnim sustavom koji je pak još uvijek daleko najzastupljeniji OS za kućna računala. No, drevno je proročanstvo navijestilo dolazak junaka koji će nas izbaviti od zla Internet Explorera, a iako smo trebali čekati godinama, sada se to napokon i dogodilo!

Naime, po prvi puta u pisanoj povijesti Internet Explorer više nije najkorišteniji web preglednik, već je tu titulu preuzeo Google Chrome. Mnogi su to predviđali još tamo davne 2008. godine kada je ovaj preglednik krenuo u funkciju, a margina se uistinu smanjivala iz mjeseca u mjesec. Sudeći po podacima NetMarketSharea, autoriteta za ovakvu vrstu praćenja statistike, kralj je umro s početkom svibnja 2016. godine, kada je odmah ustoličen njegov nasljednik.

Chrome je tako u svega godinu dana došao od 28% na čak 41.66% udjela na tržištu, dok je Internet Explorer završio na 41.35%. Microsoftu nije pomoglo niti isfuravanje novog pretražnika, Edgea, a biti će im još teže kada za koji mjesec Google izbaci najnoviju i navodno daleko bolju verziju svog Chromea. Osim ovog dvojca, jedini još uvijek relevantni pretražnik jest Mozilla Firefox sa otprilike 10% udjela na tržištu, dok se Safari, Opera i drugi broje prstima jedne ruke.

TAGOVIbrowser Google. Chrome internet explorer microsoft Mozilla Firefox web pretražnik

Komentiraj